Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj: Hrvatska pošta dobiva 17 novih vozila

Danas u Hrvatskoj
Foto: arhiva, Lider
Lider/Hina

ZAGREB – Ministarstvo turizma i Institut za turizam, kroz zajednički opservatorij CROSTO, organiziraju prvu godišnju konferenciju pod nazivom “Mjerenje održivosti turizma u praksi”. Organizatori očekuju više od 120 domaćih i međunarodnih stručnjaka na skupu kojemu je cilj istaknuti važnost uspostave mjerenja održivosti turizma na svim razinama. Konferenciju će, kako je najavljeno, otvoriti ministar turizma Gari Cappelli (10 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4).

ŽUPANJA – Prva nacionalna staklenka za med bit će napunjena u Kući meda u Županji. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka, a punjenju prve staklenke bit će nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (10 sati, Kuća meda, Vinkovačka 135).

ZAGREB – Veleposlanstvo Republike Koreje i Korea Business Centar organiziraju Korejsko-hrvatski gospodarski foruma, a s ciljem povezivanja i uspostavljanja kontakta između korejskih i hrvatskih tvrtki, stvaranje poslovnih partnerstva te unapređenje gospodarskih odnosa (9,45 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB – Tvrtka MAN Importer Hrvatska uručit će Hrvatskoj pošti 17 novih teretnih vozila. Hrvatska pošta je sukladno razvojnoj strategiji Pošta2022. pokrenula investicijski ciklus usmjeren na razvoj temeljnog poslovanja. Tako je tijekom 2017. i 2018. nabavljeno 190 lakodostavnih, 313 poluteretnih i 44 teretnih vozila, za što Hrvatska pošta putem operativnog leasinga ulaže više od 108 milijuna kuna (10,00 sati, parkiralište Hrvatske pošte, Harambašićeva ulica 41).

ZAGREB – Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima. O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri, rekao je Vrdoljak. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje. Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a. Vlada je Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke jer su netočne teze iz te Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

SPLIT – Novu dnevnu bolnicu i laboratorij za pripremu citostatika u Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split otvorit će ministar zdravstva Milan Kujundžić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Time će se znatno povećati polikliničke mogućnosti u liječenju onkoloških bolesnika, a projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva sa 6,6 milijuna kuna.Projekt dnevne bolnice i laboratorija za pripremu citostatika bio je strateški projekt bivšeg i nedavno preminulog ravnatelja KBC-a Ive Jurića ( 11 sati, Klinika za onkologiju i radioterapiju, Spinčićeva ul. 5)

ZAGREB – Javna tribina Hrvatskoga saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) “Nasilje u obitelji i osobe s invaliditetom” u okviru projekta “Zajedno protiv nasilja. Tribina se održava u povodu obilježavanja 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Gosti tribine su savjetnica u Kabinetu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Sandra Batlak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, sutkinja Visokog Prekršajnog suda RH Branka Žigante Živković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Doma DUGA Zagreb Željka Barić i Marko Buljevac sa Studijskoga centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Ciljevi Projekta su informiranje osoba s invaliditetom o zaštiti od nasilja u obitelji te senzibiliziranje javnosti o važnosti prevencije i zajedničkog djelovanja u suzbijanju nasilja u obitelji osoba s invaliditetom (10 sati, Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27).

ZAGREB – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na konferenciji Digital Shapers 2018, gdje će ministrica u razgovoru s voditeljicom odgovarati na pitanja o digitalnoj pismenosti i transformaciji u sklopu reforme obrazovanja te o važnosti poduke novih naraštaja, uporabi kreativnih alata, sigurnom korištenju Interneta i tehnologije.Ministrica će medijima biti dostupna i za izjave. (16,45 sati, Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17).

ZAGREB – Konferencija Hrvatske udruge poslodavaca “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo”. Na konferenciji će sudjelovati ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, savjetnica Predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić i švedska veleposlanica Diana Helen Madunic. Voditeljica za suradnju s korporativnim i javnim sektorom UNICEF-a u Hrvatskoj Lidija Gamulin predstavit će istraživanje “Kako se roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi”, a kreatorica MAMFORCE standarda Diana Kobas Dešković otkrit će koje su tvrtke u Hrvatskoj ove godine dobile priznanje za promicanje ravnoteže privatnog i poslovnog života te omogućavanje jednakih mogućnosti razvoja karijere za žene i muškarce. Nakon dodjele priznanja MAMFORCE standarda tvrtke Poslovna inteligencija i Verso Altima Grupa predstavit će primjere dobre prakse. Pedijatar Milivoj Jovančević predstavit će zdravstvenu inovaciju LittleDot. U panel raspravi “Kako uravnotežiti privatni i poslovni život i što tu mogu učiniti poslodavci” sudjelovat će: voditelj prodaje u tvrtki IKEA Hrvatska Ivica Mustać, direktorica ljudskih resursa Agrokora Gordana Fabris, vlasnik i predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i kreatorica MAMFORCE standarda Diana Kobas Dešković (10 sati, Radnička cesta 52/I).

Komentari