Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj – Nextbike najavljuje širenje mreže električnih bicikala

nextbike
Foto: nextbike
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak 14. svibnja:

PLITVIČKA JEZERA – Konferencija “Održivi turizam u zaštićenim područjima RH” raspravit će pozitivne i negativne utjecaje turizma na zaštićenim prirodnim područjima, uključujući i nacionalne parkove te kulturnu i povijesnu baštinu, te okupiti brojne stručnjake i predstavnike tri ministarstva, turizma, kulture te zaštite okoliša i energetike, pri čemu su najavljena i sva tri ministra. Kako je domaćin konferencije NP Plitvička jezera, posebna pažnja na konferenciji bit će posvećena tom i drugim NP-ovima. (u 10 sati, Hotel Jezero, Plitvička jezera)

ZAGREB – Na konferenciji za novinare bit će predstavljen projekt “100 pametnih tvornica”, koji je otvoren za mala, srednja i velika proizvodna poduzeća, a koristi se inovativnom metodologijom CULIS koju je razvio profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Nedeljko Štefanić. CULIS je nastao kao produkt njegova sudjelovanja u radnoj skupini pri Europskoj komisiji za digitalizaciju industrije, poljoprivrede i zdravstva. Projekt će se realizirati s partnerima iz područja ICT sektora. (u 11,00 sati, Hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavoga 1)

ZAGREB – Organizatori predstojećeg 23. svjetskog susreta Spačeka u Hrvatskoj te predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Zagrebačke županije i drugi na konferenciji za medije najavit će više detalja tog okupljanja, koje će se održavati u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza s više od 12 tisuća sudionika iz 30-ak zemalja i sa oko 3.000 tih Citroenovih vozila. (u 12,00 sati, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18)

ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će na Forumu o kibernetičkoj sigurnosti na zapadnom Balkanu u organizaciji francuskog Veleposlanstva te će, uz veleposlanika Philippea Meuniera, održati uvodni govor (9 sati, hotel “Dubrovnik”, Ljudevita Gaja 1).

VELIKO TRGOVIŠĆE – U povodu 97. obljetnice rođenja prvoga predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te kandidati  HDZ-a za izbore za EU. Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević, u Velikom Trgovišću položit će vijenac i zapaliti svijeću kod Tuđmanove rodne kuće (9 sati, Ulica Stjepana Radića 95). Izjave za medije predviđene su u 9,20 sati.

ZAGREB – 58. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića (10 sati, sjedište HBK, Ksaverska cesta 12a). Početak zasjedanja otvoren je za medije.

ZAGREB – Nextbike konferencija za medije na kojoj će objaviti planove do kraja godine, uključujući integraciju s drugim dionicima u javnom prijevozu te širenje mreža električnih bicikala diljem Hrvatske (10 sati, Prisavlje 2, Trofejna dvorana na drugom katu Boćarskog doma).

———————-

EU IZBORI

ZAGREB – Panel na temu “Zašto nas se (ne)tiču izbori za EU parlament?” na kojem će govoriti profesor na Filozofskom fakultetu i Veleučilištu VERN Hrvoje Klasić, asistentica na Fakultetu političkih znanosti Iva Nenadić, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu Nino Raspudić i politički analitičar i urednik portala Besplatna Politika Ivica Relković (11,30 sati, Sveučilište VERN, II. kat, Importanne Galleria, Iblerov trg 10).

SISAK – Kandidati HDZ-a za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić posjetit će Sisačko-moslavačku županiju te će održati konferenciju za medije (11 sati, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 21, Sisak)

ZAGREB –  Konferencija Održivog rasta Hrvatske (ORaH) u povodu posjeta zastupnika u Europskom parlamentu i vodećeg kandidat Zelenih na predstojećim EU izborima Basa Eickhouta, koji je došao dati podršku koaliciji Možemo!, Nova ljevica i ORaH te predstaviti ciljeve za koje će se zalagati zastupnici kluba Zelenih. Na konferenciji će biti i kandidati koalicijske liste Tomislav Tomašević, Rada Borić i Zorislav Antun Petrović (14,30 sati, ured ORaH-a, Ilica 48).

Komentari