Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj: Odluka o sudbini 3. maja – isplata plaća ili stečaj?

Danas u Hrvatskoj
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnije događaje za utorak, 12. ožujka.

RIJEKA – Na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj. Ročište je bilo zakazano za 26. veljače, ali odgođeno je za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja. Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, 3. maj nije prezadužen, raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u iznosu od 522,2 milijuna kuna, kao i imovinom dostatnom za podmirenje troškova stečajnog postupka. Iz Uprave Uljanika su nakon odgode ročišta isticali da je 3. maj dobio još jednu šansu, da se nastoji deblokirati račun tog riječkog brodogradilišta i pronaći način za isplatu plaća. Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja uoči ročišta naglašavaju da su siti suhoparnih rasprava i sastanaka te da je za njih sada najvažnije da se svi radnicima isplate sve zaostale plaće (11,00 sati, Zadarska 3).

ZAGREB – Udruga poreznih obveznika Lipa predstavit će “Crnu knjigu trošenja javnog novca za 2018. godinu”. Crnu knjigu predstavit će predsjednik udruge Lipa Davor Huić te izvršni direktor Lipe Zoran Löw (11,00 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB – Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i Hrvatsko-izraelskim poslovnim klubom organiziraju predavanje o hrvatsko-izraelskim odnosima. Prisutnima će se uvodno obratiti predsjednik HGK Luka Burilović, osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba Dragan Primorac i predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba Saša Missoni. Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor govorit će o strateškom konceptu Izraela kao start-up nacije, a osvrnut će se i na trendove razvoja izraelskoga gospodarstva, obrazovnu, znanstvenu i inovacijsku politiku te postojeću i buduću suradnju Izraela i Hrvatske (11,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB – “Komparativne prednosti Hrvatske za privlačenje izravnih stranih ulaganja u usporedbi s državama srednje i istočne Europe” – tema je poslovnog ručka kojega organizira Američka gospodarska komor (AmCham). Uz predstavnike AmCham-a, organizatori najavljuju da će na skupu sudjelovati i američki veleposlanik u Hrvatskoj W. Robert Kohorst, stručnjaci The Boston Consulting Groupa, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te čelni ljudi nekoliko kompanija (12,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB – Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt „e-Upisi Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ (12 sati, Ministarstvo uprave, Maksimirska 63, dvorana Veliki kolegij). Ugovor će potpisati ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uz nazočnost partnera na projektu – ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te ravnatelja CARNET-a Gorana Kezunovića. Vrijednost ugovora je više od 40 milijuna kuna, od čega je 34 milijuna sufinancirano sredstvima iz fondova Europske unije. Realizacijom projekta Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove digitalizirat će se procesi u odgojnim i obrazovnim ustanovama, te će se hrvatskim građanima omogućiti upis u programe koje te ustanove nude putem elektroničkih usluga, u cijelosti bez potrebe za donošenjem potvrda i ispunjavanjem obrazaca rukom. Podaci koji su potrebni da se upis u odgojne i obrazovne ustanove može obaviti u skladu s propisima pribavit će se elektroničkim putem od tijela koja su za te podatke nadležna, a sukladno odredbama Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Nakon potpisivanja ugovora predviđene su izjave za medije.

ZAGREB – Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovat će na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka područnih odbora HDZ-a Gornji grad-Medveščak, Donji grad i Podsljeme ( 18 sati, prostorije Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4) U njegovoj pratnji bit će visoki stranački dužnosnici.

ZAGREB – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na svečanoj dodjeli Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2018. godinu (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana Josipa Šokčevića, Trg sv. Marka 6). Na svečanosti će biti dodijeljena jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama. Nagrada Faust Vrančić za životno djelo dodjelit će se profesoru osnova tehnike i proizvodnje iz Osijeka Branku Hrpki, a godišnje nagrade pojedincu dodjelit će Draženu Beleti iz Popovače, Dragi Jurinu iz Zagreba, Željku Krnjajiću iz Popovače, Igoru Niševiću iz Valpova, Tomislavu Panduriću iz Osijeka, Marjani Postružin Kožar iz Ivanić Grada, Saši Tepiću iz Siska te Ivi Tkalcu iz Rijeke. Godišnju nagradu udrugama ili drugim pravnim osobama dodijelit će se Zajednici tehničke kulture Rijeka te Udruzi pedagoga tehničke kulture Sisak.

ZAGREB – Konferencija za novinare udruge Blokirani i Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN) u povodu potpisivanja sporazuma o međusobnoj suradnji i s osvrtom na novi Ovršni zakon (11 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1, dvorana Strasbourg)). Na konferenciji će govoriti predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin, predsjednik Udruge HUAN Matija Arapović, dopredsjednik Udruge Blokirani Sarajko Baksa, glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić te dopredsjednica HUAN-a Barbara Cerinski.

Komentari