Aktualno Hrvatska

Danas u Hrvatskoj: Predstavljanje projekta ‘Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi’

Danas u Hrvatskoj
Lider/Hina

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 17. svibnja:

ZAGREB – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primit će izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice. Fotografi i snimatelji mogu snimiti početak sastanka nakon čega će biti objavljeno priopćenje (14 sati, Pantovčak 241).

ZAGREB – Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

TURNAŠICA/PITOMAČA – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovat će na obilježavanju 24. obljetnice smrti prvoga potpredsjednika Hrvatskoga sabora Stjepana Sulimanca, položit će vijenac na njegov grob na mjesnom groblju u Turnašici  (11 sati), posjetiti spomen-sobu Stjepana Sulimanca (11,30 sati) i nazočiti misi zadušnici (12 sati, župna crkva Presvetoga Trojstva u Turnašici).

ZAGREB – Informativno-edukativni simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata – zakonski okvir i EU projekti otvorit će na Zagrebačkom velesajmu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević, a na otvorenju će govoriti i ministar zdravstva Milan Kujundžić (11 sati, ZV – paviljon 7). Na trodnevnom simpoziju bit će riječi i o mogućnostima korištenja mjera za zapošljavanje hrvatskih branitelja i mjera za zadruge i OPG-ove hrvatskih branitelja.

OSIJEK – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i pomoćnik ministrice Vlado Prskalo posjetit će Strojarsku tehničku školu Osijek u povodu predstavljanja Javnoga poziva osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti . Nakon obilaska škole predviđena je prezentacija ministrice Divjak, u čijoj će pratnji biti potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (9,30 sati, Istarska ulica 3).

ZAGREB – Međunarodni sajam dentalne medicine – Dentexe otvorit će ministar zdravstva Milan Kujundžić, a na otvorenju će govoriti i Gari Cappelli, ministar turizma. Aktualne teme stručnog programa kao i edukativne i atraktivne demonstracije novih tehnika i tehnologija nadopunjavaju bogatu izložbu dentalne opreme, pribora i usluga renomiranih proizvođača i dobavljača iz Hrvatske i svijeta što sajam kao cjelinu čini dobro osmišljenim i u branši i u regiji prepoznatim i prihvaćenim projektom koji zajednički organiziraju Zagrebački velesajam i Hrvatska komora dentalne medicine (14 sati, Paviljon 5 Zagrebačkog velesajma)

ZAGREB – Zagrebačka Gradska organizacija HNS-a organizira tribinu “Kako visoko obrazovanje i znanost staviti u funkciju rasta gospodarstva?” na kojoj će govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (18 sati, Tribina Grada Zagreba, Kaptol  27).

ZAGREB – Konferencija “Sigurno djetinjstvo: prevencija nasilja od predškolske dobi”, koju organizira Hrabri telefon. Na konferenciji će govoriti predsjednica udruge Hrabri telefon Hana Hrpka i predstavnica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Iva Žic (10 sati, Kongresni centar Forum, Radnička cesta 50).

ZAGREB – Predstavljanje rezultata istraživanja “Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015/2016 (CroCOSI)” koje je provedeno u 164 osnovne škole u Hrvatskoj kao dio europskoga istraživanja. Istraživanje se u Europi provodi od 2006., a Hrvatska mu se pridružila 2015. (10,30 sati, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a). Izjave za medije predviđene su od 11,40 do 12,10 sati).

ZAGREB – Udruga Dugine obitelji upriličuje okrugli stol o pravima djece u ‘duginim obiteljima’ povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Na okruglom stolu sudjeluju psihologinja Marina Štambuk, profesorica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Željka Kamenov, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i koordinatori udruge Dugina obitelj Danijel Martinović i Ivo Šegota (10,30 sati, Hrvatski sabor, Dvorana Ivan Mažuranić, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB – Obilježavanje početka provedbe međunarodnoga projekta FOREST – projekta prekogranične suradnje šumske retencije za integrirano upravljanje  rizicima od poplava, okolišem i šumama. Riječ je o zajedničkom projektu hrvatskih i srpskih institucija koji se financira iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020. Obilježavanju će nazočiti pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, pomoćnik ministra poljoprivrede Ivica Francetić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurokocić i partneri na projektu iz JVP “Vode Vojvodine” i JP “Vojvodinašume”, (11 sati, Hrvatske vode, Ulica grada Vukovara 220).

OPATIJA – Tržište novca Zagreb organizator je dvodnevne znanstveno-stručne konferencije “Hrvatsko novčano tržište”. Prvog dana konferencija se održava s temom “Ekonomski rast u RH”, a sudionicima bi se, prema najavama organizatora, trebao obratiti i guverner HNB-a Boris Vujčić (9,45 sati, Hotel Milenij).

ZAGREB – Hrvatska gospodarska komora (HGK) će na konferenciji za novinare predstaviti projekt “Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi” te aktualne trendove u ribarstvu (10,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

Komentari