03. studeni 2014.

Danas završava natječaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu

liderhrt
liderhrt

Danas u 14 sati zatvara se javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja, koje je otvoreno 2. travnja ove godine.

Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam istražnih polja, a na srednjem i južnom 21. Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika iz Jadrana spominje kao projekt koji bi Hrvatsku trebao učiniti energetskim čvorištem europskog jugoistoka i značajnom točkom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti, uz Jonsko-jadranski plinovod (IAP) i LNG terminal.

Ministarstvo gospodarstva u čijem je djelokrugu natječaj, srednjoročno očekuje i koristi za hrvatsko gospodarstvo i stanovništvo u obliku povoljnih cijena, prije svega plina, što bi Hrvatsku trebalo učiniti atraktivnim za industrijska ulaganja.Po zatvaranju natječaja vidjet će se kakav je interes energetskih kompanija za istraživanje u Jadranu, a povod za optimizam može biti i prisustvo predstavnika 40-ak energetskih tvrtki na konferencijskom otvaranju natječaja početkom travnja. Među tvrtkama čiji su predstavnici tada viđeni su i Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

Financijski model za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj, obuhvaća fiksnu novčanu naknadu državi i podjelu proizvedenih količina plina i nafte. Natječaj provodi i ponude ocjenjuje Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Kvaliteta ponuda bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima, kao i naknadi za potpis ugovora. Pri tome najveći postotak u ukupnoj ocjeni od 70 posto nosi dio ponude koji se odnosi na inicijalno istražno razdoblje od tri godine u kojem se pak najviše vrednuje broj bušotina. Podaci iz ponude za drugo inicijalno istražno razdoblje od dvije godine nose 20 postotni udio u procjeni ponude, gdje je opet najvažniji broj bušotina, dok naknada za potpis ugovora sudjeluje u procjeni s 10 posto.

Očekuje da će povjerenstvo svoj dio posla obaviti za dva mjeseca. Uslijedili bi potom pregovori oko ugovora i product share agreementa, tako da bi prvi ugovori, prema ranijim najavama, mogli biti potpisani u proljeće 2015. godine.