Hrvatska
StoryEditor

Danci žele uložiti 20 milijuna eura u konoplju, Ministarstvo traži - poslovni plan

01. Travanj 2014.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od potencijalnih danskih investitora koji žele ulagati u proizvodnju industrijske konoplje u Hrvatskoj cjeloviti poslovni plan ulaganja temeljem kojeg bi se vidjelo u kom smjeru žele investirati i koje proizvode od industrijske konoplje proizvoditi.

Izvijestili su to iz Ministarstva poljoprivrede nakon današnjeg sastanka s potencijalnim danskim investitorima koji žele ulagati u proizvodnju industrijske konoplje u Slavoniji te proizvodnju svinja na hrvatskim farmama.

Ministarstvo poljoprivrede spremno je podržati sve investicije koje mogu pomoći pokretanju poljoprivredne proizvodnje, a kako trenutno postoje zakonska ograničenja u dijelu proizvodnje industrijske konoplje zatražili su od danskih investitora da dostave cjeloviti poslovni plan svojih ulaganja u proizvodnju industrijske konoplje temeljem kojeg bi se vidjelo u kom smjeru žele investirati i koje proizvode od industrijske konoplje proizvoditi.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić upoznala je predstavnike danskih investitora sa zakonodavnim okvirom vezano za proizvodnju industrijske konoplje, kao i zakonskim ograničenjima u proizvodnji koja su utvrđena Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga.

Iznijela je podatak da je do kraja ožujka ove godine podnijeto ukupno 65 zahtjeva i izdane 33 dozvole te se očekuje da bi ove godine industrijskom konopljom moglo biti zasijano oko 456 hektara.

Tijekom 2013. proizvodnja konoplje povećana je za 65 posto, a Hrvatska se sa spomenutim površinama svrstava među vodeće proizvođače u Europi u kojoj se prošle godini proizvodnja odvijala na ukupno 12.507 hektara.

Mogućnosti upotrebe konoplje u različitim granama gospodarstva su velike te se Ministarstvo zalaže da se proizvođačima konoplje omogući proizvodnja ne samo za prehrambene proizvode već i za građevinske, u kozmetičke svrhe, za potrebe tekstilne industrije, proizvodnju bioenergije i slično.

S obzirom da potencijalni danski investitori žele uložiti više od 20 milijuna eura, razgovaralo se i o tome da se sve buduće aktivnosti odvijaju u dogovoru sa Veleposlanstvom Kraljevine Danske s kojim Ministarstvo poljoprivrede ima izuzetno dobru suradnju te su već surađivali na otklanjanju prepreka kod nekih drugih danskih ulaganja u Hrvatsku.

Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je odgovorne kontakt osobe - jednu za ulaganje u proizvodnju industrijske konoplje, s obzirom na specifičan način proizvodnje i zakonsku regulativu, te drugu za provođenje investicije u proizvodnju svinja u kojoj postoji veliki potencijali i interes danskih investitora, ali i domaćih proizvođača.

Danski su investitori upoznati i sa zakonskom regulativom vezano za velike strateške investicije koje premašuju 20 milijuna kuna u poljoprivredi te spadaju u red strateških investicija.

Ministarstvo poljoprivrede bit će uključeno u sve buduće investicijske aktivnosti nakon što danski investitori, kao što su najavili, dostave svoje investicijske projekte, navodi se u priopćenju.

Predstavnici danskih ulagača na jučerašnjoj su konferenciji za novinare istaknuli da su spremni investirati u uzgoj i preradu industrijske konoplje u Hrvatskoj, no nadaju se da će Hrvatska poboljšati svoju zakonsku regulativu koja sada priječi bolje iskorištavanje te biljke u Hrvatskoj.

Poručili su i da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, ako ta zemlja brže liberalizira uzgoj konoplje, a pregovaraju i s Rumunjskom i Češkom.

18. travanj 2024 23:37