Hrvatska
StoryEditor

Darko Horvat: Cilj nam je ove godine povući 500 milijuna kuna iz EU fondova

14. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Unatoč neizvjesnostima oko prebrojavanja ruku potrebnih kako bi se krenulo u preslagivanje Vlade, ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, dao je nedvojbenu podršku svojem kolegi, trenutnom ministru financija Zdravku Mariću. Uvjeren je, naime, kako će preslagivanje biti odrađeno uspješno.

- Zdravko Marić ima odlična znanja i poslovna iskustva u financijskom svijetu i bit će odličan premijer, rekao je Horvat na prezentaciji 14 privatnih tvrtki koje su, putem Ministarstva, uspješno ishodile bespovratna sredstva iz fondova EU.

HDZ-ov ministar ujedno je najavio kako će, samo kroz njegov resor biti povučeno 10 puta više europskog novca, no što je to bilo 2015. godine, kada se iz fondova EU u obrte i poduzetništvo slilo “skromnih” 57 milijuna kuna.

- Pokušavamo skratiti put od aplikacije za sredstva do potpisivanja ugovora, a onda i provedbe projekta, što je garancija otvaranja novih radnih mjesta. Želimo 2016. zaključiti s 10 puta većim povlačenjem - rekao je Horvat.

Korisnici su bespovratna sredstva ostvarili putem tri poziva - "Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu" (pet ugovora),  "Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP" (sedam ugovora) i "Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela" (dva ugovora).

Prema njegovim riječima, osim 82 milijuna kuna bespovratnih sredstava, koje su raspoređene na 14 tvrtki, Ministarstvo poduzetništva alociralo je 869 milijuna kuna u novom pozivu, usmjerenom na investicije potrebne za nove poslovne prostore. U tom istom ministarstvu nedavno je otvoren natječaj namijenjen inovatorima, a posebno je istaknuo projekt opremanja informatičkom opremom, na koji se prijavilo čak 400 privatnika.

- U tijeku je obrada velikog broja prijava iz područja informacijskih sustava i tehnologija. Očekujemo kako će iz tog poziva biti alocirano 200-tinjak milijuna kuna - rekao je pomoćnik ministra Mikel Čivak.

Poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva ministar vidi, ne samo u pojednostavljivanju administrativnih procedura koje tvrtke koje apliciraju moraju proći, već i u liberalizaciji postupaka javne nabave, u smislu da će se moći odabrati ona ponuda koja nema samo najniže cijene. Osim javne nabave, napomenu je i kako HBOR, u odnosu na komercijane banke, mora početi preuzimati veće rizike.

- HBOR mora preuzimati one poslove koji su prerizični za komercijalne banke. Svi financijski instrumenti koji se pojavljuju ili će se pojaviti moraju biti adekvatni i u odnosu na zemlje iz našeg okruženja. Našim poduzetnicima moramo pružiti iste uvjete poslovanja i cijenu kapitala. S tim u vezi, Agencija za malo gospodarstvo ponudit će cijenu kapitala od 0,5 do 3,5 posto. Za investicije do 1%, a za obrtna sredstva do 3% - iznosi ideju ministar.

Predsjednik HAMAG BICRO-a, Vjeran Vrbanac najavio kako će Agencija kroz financijski sustav, ove godine, poduzetnicima “pustiti” 115 milijuna eura, dočim će direktno plasirati 25 milijuna eura, u obliku manjih kredita, do 150 tisuća eura, sa izuzetno niskim kamatnim stopama.

05. svibanj 2024 09:55