Hrvatska
StoryEditor

Davorko Vidović: Potreban je potpuno novi model za angažiranje stranih radnika u Hrvatskoj

29. Veljača 2016.

- Razumijem i podupirem, s jedne strane, potrebe i prijedloge gospodarstvenika za uvoz radne snage, no s druge, moramo voditi računa i o zaštiti svog tržišta rada. Stoga ove godine idemo s povećanom kvotom, no ne u traženom obujmu - poručila je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, prilikom Okruglog stola komore radnog naziva ’Kako hrvatskom gospodarstvu osigurati potrebne radnike?’ održanog danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore

Šikić je dodala i kako je ministarstvo otvoreno za razgovore o novim modelima angažiranja stranih radnika. Osim ministrice i predstavnika komore na raspravi su sudjelovali i predstavnici realnog sektora, ministarstva, sindikata, te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Sindikati dugoročno nisu protiv uvoza strane radne snage, ali tek onda kada uvjeti to budu dopuštali - elaborirala je izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj te dodala da je prioritet u borbi za veće zapošljavanje prikladno obrazovanje. Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da je potrebno obratiti pozornost na strukturu zaposlenih kako bismo lakše došli do najboljih rješenja. – Najvažnija tematika treba biti kako spriječiti odlazak mladih ljudi i pronaći način kako ih platiti toliko da mogu imati dostojanstven život – dodao je.

Poduzetnici, pak, poput Dragutina Kamenskog i glavnog direktora Tehnike Zlatka Siroveca smatraju da uvoz radne snage izvana treba što prije dopustiti.

- Konstantno tražimo radnike s određenim iskustvom; keramičare, knaufere i druge, ali ih ne nalazimo kući pa imamo potrebu za stranima -objasnio je Sirovec.

Problem uvoza radne snage mora se riješiti, na korist tvrtki, ali i zaštite interesa domaće radne snage. Nije dovoljno samo osigurati povećanu kvotu za uvoz radnika, već se treba pristupiti i izradi potpuno novoga modela za angažiranje stranih radnika - zaključio je savjetnik pri HGK, Davorko Vidović te upozorio kako broj traženih dozvola za uvoz radnika više od dvadeset puta nadmašuje broj radnika određen kvotom, a uglavnom je riječ o zanimanjima iz sektora građevinarstva, prometa, turizma i brodogradnje.

19. travanj 2024 13:25