Hrvatska
StoryEditor

Deficit veći za gotovo 5 milijardi, u rujnu slijedi rebalans

26. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Državni proračun i dalje se puni lošije od planiranog, a najveći pad je u prihodima poreza na dobit. Istodobno, proračunski je deficit veći od planiranog za gotovo 5 milijardi kuna u odnosu prema istome razdoblju lani, podaci su izneseni na brifingu za novinare ministra financija Slavka Linića i suradnika.

Ukupni prihodi državnog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznose 52,3 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani i čini 46,1 posto planiranih prihoda za ovu godinu. Istodobno su rashodi porasli za 4,9 milijardi kuna prema prvoj polovici 2012. godine i na kraju lipnja su iznosili 63,7 milijardi kuna, što je 51,5 posto planiranih rashoda u 2013. Tako je proračunski deficit na kraju prvog polugodišta dosegnuo 11,4 milijarde kuna ili 3,4 posto BDP-a.

Kako doznaje HRT, iz izvora u Ministarstvu financija rebalans proračuna očekuje se u rujnu, a najveći problem predstavljaju obveze za sanaciju zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje od više od 3 milijarde kuna. Proračun su dodatno opteretili i rashodi za kamate te mirovine koji su veći za gotovo pola milijuna kuna.

Ukupno stanje poreznog duga u Hrvatskoj je danas 22,5 milijarde kuna, a država to namjerava riješiti manjim dijelom kroz reprogram duga, a većim kroz postupke prisilne naplate. Naime, građani imaju mogućnost samo do 7. kolovoza podnijeti zahtjev za reprogram dugova, što je do sada učinilo njih manje od 10 posto. Poduzetnika se odazvalo gotovo 50 posto, a njima je država dodatno produljila rok do 20. rujna.

18. travanj 2024 20:50