Hrvatska
StoryEditor

Delegacija EU o Gay Prideu u Splitu

06. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj poručili su kako s pozornošću prate pripreme oko organizacije Gay Pridea u Splitu koji će se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj događaj potaknuo.

- Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena. Povelja također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje - kažu u Delegaciji.

Napominju kako Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije i iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike.

- Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, uključujući i predsjednika Josipovića, naglašavajući važnost koje one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti. Vrlo smo ohrabreni najavljenim sudjelovanjem nekih članova Vlade na događanju na kojem će sudjelovati i predstavnici Delegacije EU-a te nekih veleposlanstava zemalja članica EU-a - stoji u priopćenju, a Delegacija ohrabruje sve sudionike da pomognu stvoriti uvjete za miran i uspješan ishod događanja.

18. svibanj 2024 03:12