Hrvatska
StoryEditor

Delegacija od 40 hrvatskih poduzetnika ide u Katar

09. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Višednevni službeni posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Kataru sljedeći tjedan predstavlja potvrdu dobrih odnosa Zagreba i Dohe, ali za članove hrvatskog izaslanstva glavni je cilj posjeta razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih država svijeta.

Josipović će od nedjelje do srijede na čelu brojnog hrvatskog izaslanstva boraviti u Kataru, gdje će se sastati sa svojim domaćinom emirom Hamadom bin Kalifom al-Tanijem, otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi, te sudjelovati na gospodarskom forumu. Hrvatski predsjednik na put u Katar vodi snažan gospodarski tim na čelu s prvim potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem koji će sa suradnicima sudjelovati na gospodarskom forumu i održati niz bilateralnih susreta s katarskim kolegama.

U izaslanstvu se nalazi i više od 40 hrvatskih gospodarstvenika iz tvrtki poput Crosca, Plinacra, Podravke, Đure Đakovića, Tehnike, IGH-a, Končara, Metal Producta i Eurocablea. Kako se doznaje iz ministarstva gospodarstva, Čačić će na forumu predstaviti mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, ali i korake koje je vlada dosad poduzela na unapređenju investicijske klime i podrške investitorima, poput novog zakona o poticanju investicija. U Čačićevoj pratnji bit će i njegov savjetnik za energetiku Ante Ramljak, te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

Glavni je cilj i interes gospodarskog dijela delegacije predstaviti projekte u energetici, posebno projekt izgradnje LNG terminala koji je u visokoj fazi pripreme za koji je Katar zainteresiran. Osim energetskih projekata predstavit će se i hrvatski projekti u turizmu i infrastrukturi, potvrđeno je iz Ministarstva gospodarstva. Izgradnja LNG terminala predviđena je u dvije faze: prva faza kapaciteta od 4-6 milijardi kubnih metara, a u konačnoj fazi kapacitet terminala će iznositi 16 milijardi kubnih metara.

Za ovaj projekt u ovom trenutku u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole. Izgradnja LNG terminala u Hrvatskoj važna je i u kontekstu EU-a, jer suradnjom i povezivanjem s poljskim LNG terminalom uspostavio bi se koridor sjever-jug, odnosno Baltik-Jadran.

Infrastrukturni projekti kao što su Luka Rijeka, Riječna luka Vukovar, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Osijek također će se predstaviti katarskim gospodarstvenicima kao potencijalne investicije, a čija planirana vrijednost investicija iznosi više od 250 milijuna eura. U turističkom sektoru predstavit će se mogućnosti investicija u projekte Kupari, Pineta–Brijuni rivijera, Hoteli Plat i Maestral hoteli.

Gospodarska delegacija održat će i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima katarskih institucija i tvrtki gdje će osim navedenih investicijskih projekata koje će se prezentirati biti razmatrani i ostali mogući oblici suradnje na području željezničke infrastrukture, graditeljstva te prehrambene industrije.

Katar je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a gospodarstvo zemlje temelji se na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i više od 70 posto BDP-a. Katar će biti domaćin Svjetskoga rukometnog (2015.) i nogometnog (2022.) prvenstva. S tim ciljevima definiran je razvojni proračun te zemlje do 2020. u kojemu je 100 milijardi USD predviđeno za razne infrastrukturne projekte, što bi trebalo otvoriti niz mogućnosti za domaće, ali i svjetske tvrtke na području graditeljstva, logistike, transporta i povezanih industrija u sljedećih nekoliko godina. Ta je činjenica okupila i uključila više od 40 gospodarstvenika u hrvatsku delegaciju koja će posjetiti Katar, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Gospodarstvo Katara danas pokušava smanjiti ovisnost o nafti i prilagoditi se vremenu kada nafta neće biti glavni izvor prihoda. Zbog toga se razvija moderna visoka tehnologija i društvo utemeljeno na znanju.

26. travanj 2024 09:12