Hrvatska
StoryEditor

Depoziti u bankama padaju drugi mjesec zaredom

08. Srpanj 2014.

U svibnju su ukupni depoziti u poslovnim bankama na mjesečnoj razini pali drugi mjesec zaredom, dok su na godišnjoj razini porasli, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodna banke.

Ukupni depoziti poslovnih banaka - depozitni novac, oročeni i štedni kunski te devizni depoziti - iznosili su na kraju svibnja 234,3 milijarde kuna, što je 37,6 milijuna kuna manje nego u travnju.

- Pad na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita koji su smanjeni za 968,5 milijuna kuna, odnosno 0,6 posto, dok su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti zabilježili rast za 0,3 posto, odnosno 141,6 milijuna kuna - navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U svibnju su štedni i oročeni kunski depoziti porasli na 42,8 milijardi kuna, dok su oni valutni iznosili 151,8 milijardi kuna. U odnosu na isti lanjski mjesec, u svibnju je nastavljen rast ukupnih depozita, i to za 2,6 posto, odnosno 6 milijardi kuna.

- S obzirom da devizni depoziti čine oko 78 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, rast tečaja eura u odnosu na kunu za 0,33 posto na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza - ističu analitičari RBA.

Navode i da je godišnjem rastu depozita prvenstveno pridonio rast depozita stanovništva, koji u ukupnim depozitima čini udio od gotovo 84 posto, dok su depoziti poduzeća, lokalne države, ostalih financijskih posrednika te društva za osiguranje i mirovinskih fondova zabilježili pad na godišnjoj razini.

Pritom su depoziti stanovništva dosegnuli 163,5 milijardi kuna, što je 1,9 posto, ili 3,1 milijardu kuna, više u odnosu na isti lanjski mjesec. S druge strane, depoziti poduzeća pali su na godišnjoj razini za 1,1 posto, ili 268,3 milijuna kuna, na 23,2 milijarde kuna.

- Tijekom ove godine očekujemo nastavak blagog rasta depozita, pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen zbog iscrpljenosti domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja, dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita - zaključuju analitičari RBA.

06. svibanj 2024 11:47