Hrvatska
StoryEditor

Digitalizacija HoReCa kanala glavna tema u HUB-u 385

17. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

 

Zvuči nevjerojatno, ali u Hrvatskoj je najmanje digitalizirani sektor onaj HoReCa kanala. Riječi su to direktora Metro-a, Marka Carene, koji je, u suradnji s Poslovnim anđelima i Davorinom Štetnerom, organizirao prvi MeetUp HoReCa kanala u prostorijama HUB-a 385.

Štetner i Carena nastoje koristiti bazu podataka korisnika Metro-ovih usluga, a to su uglavnom SME (small to medium enterprises), male i srednje tvrtke, kako bi ih povezali sa startup tvrtkama koje, u pojedinim segmentima njihovog poslovanja, nude jeftina, pametna i brza rješenja.

- Inicijativa da se HoReCa digitalizira pokrenuta je iz dva razloga. Prvi, dakako, zbog razvoja turizma, a drugi jer je to najmanje digitalizirani sektor u Hrvatskoj. Naši su klijenti mahom SME tvrtke, a uvjeti poslovanja u Hrvatskoj nisu jednostavni. Što se startupova tiče, više od 50 posto ih, zbog tih uvjeta na tržištu, propadne. Istovremeno, uvidjeli smo potrebu da povežemo te dvije strane, jer, digitalnih rješenja za poslovanje ima na stotine. Potrebe i ponudu, samo treba učiniti vidljivijom- rekao je Carena.

- Sve što se primjeni na startupove, može se primijeniti i na SME. Cilj je stvoriti bolji ekosustav za poslovanje, stabilne uvjete rada, promijeniti pristup poslu. Želimo iskoristiti Metro-ovu mrežu, koja broji preko 160 tisuća partnera- rekao je Štetner.

Tako je Alexander Zumdieck, voditelj Metro Acceleratora, a kojeg podupire Technostars, predstavio neka od postojećih rješenja kako pojednostaviti poslovanje, primjerice, restorana, hotela ili kafića.

>>>Na sajmu HoReCa Adria 74 izlagača

U svojem izlaganju iznio je niz pokazatelja, na globalnoj razini, koji ukazuju na potrebu digitalizacije uslužnih djelatnosti. Primjerice, istaknuo je kako čak 47 posto restorana, kafića i barova i dalje nema dostupan internet u svojim poslovnicama, iako istraživanja pokazuju da čak 23 posto kupaca želi rezervirati sobu, stol i slično, putem interneta.

Predstavio je digitalnu platformu hyre, koja omogućuje hotelima jednostavniju potragu za kvalificiranom radnom snagom prigodom organiziranja većih okupljanja. Također, predstavio je reputzie, društvenu platformu koja svojim inovativnim pristupom ocjenjivanja usluge hotela direktno konkurira primjerice, tripadvisoru. Govorio je o orderbird-u, aplikaciji koja ugostitelju i njegovim konobarima omogućava slobodno kretanje i posluživanje gostiju, bez da su vezani na kasu za šankom, ali i jednostavnije ažuriranje menija, dodavanja i uklanjanja usluga i proizvoda iz sustava fiskalne blagajne.

Također, vrlo bitno za one koji planiraju put Berlina, objasnio je kako funkcionira Metro Accelerator, koji godišnje na tri mjeseca u taj grad na obuku odvede 10 startupova, koji po završetku obuke, svoju ideju prezentiraju ispred 300 zainteresiranih investitora.

-Metro je tvrtka koja ima 112 tisuće zaposlenih, prisutna je u 30 zemalja, godišnje uprihodi 38 milijardi eura. Od 2015-te aktivno sudjelujemo u spajanju startupova s našim klijentima. Osim u Berlinu, aktivni smo, po tom pitanju, i u Parizu, Beču i Milanu- istaknuo je Zumdieck.

Prema istraživanjima koje je predstavio, kada je u pitanju ugostiteljstvo, digitalna rješenja koriste se primarno u računovodstvu i naplati. Ovakvi MeetUp-ovi nastoje dodatno otvoriti sve druge mogućnosti koje nude digitalni startupovi.

19. travanj 2024 23:13