Hrvatska
StoryEditor

Digitalna inicijativa EU transformirat će i hrvatsko poduzetništvo

14. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

- Pilot projekt EU digitalne inicijative predviđen je u sektorima turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije, graditeljstva, tekstilne i auto industrije,odnosno područjima u kojima se koriste nove napredne digitalne tehnologije - kazala je Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK, prilikom predstavljanja digitalne inicijative Europske komisije ”EU Konferencija: Poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz digitalne transformacije“.

- Cilj je potaknuti malo i srednje poduzetništvo na korištenje tih tehnologija, a ova EU inicijativa može poslužiti kao poluga za povećanje ponude poslova u zemljama članicama i europskim regijama - poručila je Krešić-Jurišić, dodavši kako je turizam je najbrže rastuća grana gospodarstva te je vrlo važno da se prate najnoviji trendovi.

Jedan od tih trendova današnjice je i projekt TourismLink. Riječ je o projektu Europske unije koji je usmjeren na poboljšanje konkurentnosti u sektoru turizma kroz bolje umrežavanje turističkih djelatnosti. Primjenjuje se diljem Europe i time omogućuje bolju međusobnu povezanost  turističkih usluga.

Inače, EK je u siječnju 2014. pokrenula diseminaciju rezultata EU inicijative o primjeni digitalnih alata za poticanje razvoja malih i srednjih tvrtki, a HGK je domaćin diseminacije rezultata ove EU inicijative u Hrvatskoj. Europska komisija razvila je niz pilot projekata u šest sektora, od kojih se ova platforma pokazala najuspješnijom u području turizma, poljoprivredi te tekstilnoj i modnoj industriji, djelomično u autoindustriji i graditeljstvu, dok je bila neuspješna u području logistike i transporta.

Hrvatska ekonomija u visokom je postotku vezana za turizam, stoga je odabrano to područje gospodarstva za provedbu projekta. Primjerice, u području turizma umjesto da svaki hotel, muzej ili turistička agencija razvija vlastitu mrežnu stranicu, iskoristila bi se zajednička platforma za cijelu turističku industriju te bi se time integrirao cijeli proces. Projekt „TourismLink“ je predvidio 10 milijuna eura financiranja putem CIP programa, a obuhvaća 20.000 tvrtki malog i srednjeg poduzetništva.

27. travanj 2024 02:26