Hrvatska
StoryEditor

Dioničari Imunološkog zavoda odlučivat će o pokriću gubitka od 22,7 milijuna kuna

14. Srpanj 2015.

Dioničari Imunološkog zavoda odlučivat će krajem kolovoza na redovitoj glavnoj skupštini krajem o pokriću prošlogodišnjeg gubitka od 22,7 milijuna kuna, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom u utorak.

Skupština je sazvana za 28. kolovoza, a prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora na njoj bi dioničari trebali donijeti odluka o pokriću gubitka za 2014. godinu i to iz zadržane dobiti u iznosu 446,8 tisuća kuna, dok bi se 22,3 milijuna kuna prenijelo u iduće razdoblje.

Predlaže se i davanje razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za rad u 2014. godini.

Skupština Imunološkog zavoda uslijedit će nakon što je Vlada 2. srpnja odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu te donijela odluku o raspisivanju novog natječaja. Ujedno je zadužila Državni ured za upravljanje državnom imovinom da odluku o novom natječaju za Imunološki pripremi u roku od 30 dana.

Objašnjavajući te odluke, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je tada da je Ministarstvo gospodarstva nakon analize ponude obavilo konzultacije s Upravom i sindikatima Imunološkog zavoda te da su oni zaključili da ponuda Visia Croatice "sigurno ne može dugoročno osigurati opstojnost Imunološkog zavoda".

Društvo Visia Croatica dalo je jedinu obvezujuću ponudu za kupnju državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda odnosno 163.373 dionice ili 73,41 udjela u temeljnom kapitalu.

Na objavljeni oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda iz travnja prošle godine pristiglo je osam pisama namjere potencijalnih investitora. U siječnju ove godine, Vlada je raspisala poziv za dostavu obvezujućih ponuda, a Centar za restrukturiranje i prodaju je proveo postupak njihova prikupljanja. Do isteka roka za podnošenje ponuda, 25. ožujka 2015. godine pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to društva Visia Croatica, iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije.

U natječaju, od investitora se uz ostalo tražilo najmanje sto milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.

26. travanj 2024 23:27