Hrvatska

Do 2020. energetska bi obnova mogla zapošljavati 11.000 ljudi

Sljedeći tjedan Ministarstvo graditeljstva zatvara javnu raspravu o još jednom programu energetske obnove – komercijalnih nestambenih zgrada za razdoblje do 2020. godine.

Do sada je predstavljena energetska obnova zgrada javnog sektora, nedavno i program energetske obnove obiteljskih kuća, dok je završena i javna rasprava o programu obnove višestambenih zgrada, piše Novi list.

Prema nacrtu programa obnove komercijalnih zgrada, fokusirati bi se trebalo na privatne industrijske i turističke objekte, uredske zgrade, općenito zgrade poslovnog i uslužnog karaktera, građene do 1987. godine. Riječ je o velikim potrošačima energije, jer dok novogradnja u primorju, primjerice, troši 38 kWh toplinske energije po četvornom metru, zgrada u kontinentalnom dijelu Hrvatske, građena 70-tih, troši gotovo deset puta više.

Energetska obnova komercijalnih, privatnih zgrada bi za četiri godine upošljavala više od šest tisuća, a 2020. godine oko 11.000 ljudi, predviđa se novim programom.

Međutim, energetska obnova traži velik novac kojeg privatni sektor ne može, ili ne želi ulagati. Kako stoji u nacrtu, vrijeme povrata uloženog u energetsku obnovu u prosjeku iznosi 7,37 godina, što znači da uštede nisu dovoljne da bi privatni sektor investicije nosio sam, putem kredita komercijalnih banaka.

Zato se predlaže, između ostalog, da se, po uzoru na Sloveniju, novac pronađe uspostavom sustava doprinosa kojim bi se obaveza provedbe projekata energetske učinkovitosti prebacila na opskrbljivače energije – električne i toplinske, plina i tekućih goriva.

Komentari