25. kolovoz 2016.

Do kraja godine Baška dobiva dva mosta vrijedna šest milijuna kuna

lider.media
lider.media

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u četvrtak radove na državnoj cesti od Krčkog mosta do Baške na jugu otoka, u sklopu kojih se grade novi mostovi Baška Draga II i Baška Draga III ukupne vrijednosti gotovo 6 milijuna kuna i koji bi trebali biti gotovi do kraja godine. Projekt obuhvaća rekonstrukciju dijela državne ceste D 102 i izgradnju novih mostova, na dionici od ukupno oko 500 metara te uređenje korita Suha Ričina u zoni gradnje, uključujući odvodnju. Planirani završetak radova je 5 mjeseci, a izvođač radova je zajednica ponuditelja u kojoj su GP Krk i Viadukt. Projekt je izradila tvrtka Trafficon, a stručni nadzor obavlja Institut IGH.

Prva faza obuhvaća izgradnju mosta „Baška Draga II“ , rekonstrukciju dionice državne ceste te uređenje korita vodotoka Suha Ričina u zoni izgradnje mosta. Rekonstrukcija prometnice predviđa izmještanje trase izvan postojećeg mosta te ispravljanje horizontalnih elemenata trase ceste na prijelazu preko vodotoka. Most je dugačak 21,16 metara, a zajedno s tzv. krilima 33,27 metra. Druga faza obuhvaća izgradnju mosta Baška Draga III, također rekonstrukciju dionice državne ceste i uređenje korita vodotoka. Duljina novog mosta je 21,16 metar, a zajedno s krilima 31,77 metara.

Ministar Butković rekao je da je taj dio ceste bio "usko grlo, kakvih je do Baške bilo nekoliko, da radovi, zbog turističke sezone nisu u punom tijeku, ali da vjeruje da će ih izvođač obaviti u roku. Iskazao je zadovoljstvo što Hrvatske ceste, kaže, vode računa da se sve državne ceste u Hrvatskoj ravnomjerno obnavljaju, a "crne točke" i "uska grla" rješavaju. Butković je rekao da je s predstavnicima Hrvatskih cesta i lokalne samouprave danas razgovarao i o velikom infrastrukturnom projektu obilaznice Baške, koji je u dogovoru s općinom Baška već pokrenut. Prostorni plan je definirao trasu, a sada je na Hrvatskim cestama da ubrzaju izradu studija i projektne dokumentacije, kako bi se zatvorilo financiranje, što je sada moguće i izgledno putem EU fondova, rekao je.

Plava magistrala

Naveo je da su razgovarali i o "staroj priči Plave magistrale" , kao o mogućnosti i potrebi otoka Krka, da treba vidjeti što je s tim projektom u prostornim planovima lokalnih jedinica, a onda u suradnji s Hrvatskim cestama razmotriti izradu studija i dokumentacije.

- Ne treba izlaziti s obećanjima kada će to biti, ali moramo krenuti u izradu dokumentacije, kako bi za nekoliko godina bili spremni krenuti u tu veliku investiciju, naglasio je.

Na upit o cestovnim prioritetima u županiji, Butković je odgovorio da je to autocesta Križišće - Žuta lokva, da nam Europska komisija u ovom trenutku neće financirati autoceste, ali da se počelo s projektiranjem i izradom studija i da bi se projekt fazno provodio. Naglasio je da se javljaju i neki koncesionari, da za model koncesije i javno-privatnog partnerstva ima interesa u javnosti i da svi, županija, Grad Rijeka i država, moraju zajedno gurati taj veliki projekt.

Cestovni prioriteti

Među prioritetima je izgradnja državne ceste D 403, koja će povezati zapadni dio riječke luke i riječku obilaznicu, uz dovršetak terminala na Zagrebačkoj obali. Dokumentacija za tu cestu se privodi kraju, a županija mora požuriti sa izradom svoga master plana, jer je to osnova da bi se D 403 mogla kandidirati prema sredstvima EU, rekao je Butković dodavši da je dogovoren i završetak istarskog ipsilona, prva faza od Pazina do Tunela Učka.

Dodao je da je su s koncesionarom BINA Istrom dogovori privedeni kraju te da tehnička Vlada ne može donijeti formalnu odluku, ali da, budući da postoje dozvole, izgradnja može početi do kraja godine. Na pitanje o izgradnji četverotračne ceste do Valbiske, Butković je rekao da ona jest u planovima, da treba vidjeti što je s dokumentacijom i odrediti prioritete.

Zamjenik načelnika Baške Hajrudin Mulaosmanović rekao je da je Bašku lani posjetilo 160.000 turista s ostvarenih 930.000 noćenja, što je oko četvrtine turističkog prometa otoka Krka. Prema prometnoj studiji iz 2007., dnevni prosječni promet prema Baški tijekom sezone je 6600 vozila, a godišnji 2600 vozila. Od tada se povećao broj smještajnih kapaciteta za 20-ak posto, pa su se i ti pokazatelji,  i zbog povećanja dnevnih migracija prema plažama, povećali za više od 20 posto. Mulaosmanović je dodao da je potrebno riješiti i problem prometnice kroz Draga Bašćanska, koja je na jednome dijelu vrlo opasna, uska i jednotračna.