Hrvatska
StoryEditor

Do srpnja 2016. u pet „tsunami“ valova bit će izbrisano oko 19.000 tvrtki

01. Rujan 2015.

Stupio je na snagu novi stečajni zakon koji je unio popriličan niz promjena, ne samo za poduzetnike, nego za sve sudionike procesa predstečaja i stečaja. Promatra li se stari stečajni zakon i ovaj novi, gotovo da i nema „Instituta“ koji nije izmijenjen.

Neki će reći da će novine donijeti puno dobrih stvari, a neki da će se postupak zakomplicirati. Kako to uobičajeno biva u Hrvatskoj, donesen je zakon, a da pri tome nije napravljena nikakva simulacija potencijalnih posljedica.

Na okruglom stolu, koji je u utorak organizirao TMA Croatia, pod nazivom „Izazovi novog Stečajnog zakona – uklanjanje nedostataka ili novi propusti“ rečeno je kako u prvim naletima od stupanja ovog zakona gospodarstvo neće imati pretjerane koristi. Naime, kreće se s agresivnim brisanjem takozvanih zombi tvrtki, odnosno onih koji imaju jako malu imovinu, nemaju zaposlenika ili ih imaju jednog ili dva a dug im je ogroman. U pet „tsunami“ valova koji počinju od sada i trajat će do idućeg srpnja, očekuje se da će biti izbrisano oko 19.000 tvrtki koje zapošljavaju ukupno 10.000 radnika a više od 120 dana duguju nevjerojatnih 19,2 milijarde kuna, što je oko šest posto hrvatskog BDP-a. Od tog broja, primjerice,  više od 1000 dana svoje obveze teške 9,6 milijardi kuna nije platilo 6.560 tvrtki.

No, novi Stečajni zakon skriva i neke opasne zamke koje iziskuju veliki angažman poduzetnika i veliku pažnju. Kako je objasnio Mario Vukelić, predsjednik Visokog trgovačkog suda, od 1. rujna, kada je stupio na snagu ovaj zakon, dostava sudskih pismena, odnosno obavijesti, radi se isključivo elektronskim putem preko sustava e-ploča.

- Dakle na tvrtke više neće dolaziti pisane obavijesti. To bi moglo stvoriti problem u praksi jer sadašnji sustav e-ploče ne funkcionira dobro. Ona je loša, metode pretraživanja su loše. No nadam se da će biti modificirane, kazao je Vukelić.

Novitet je i da sudovi preuzimaju sve. Dakle, u predstečajnom i stečajnom postupku isključiva nadležnost je Trgovački sud. Dakle, suci će morati, uz gotovo nikakav proračun i iznimno kratke rokove, donijeti odluku je li neka tvrtka temeljem dokaza koje je sam sud sakupio, za predstečajni postupak, stečajni ili se sve odbacuje.

- Sud je dobio veliku ulogu. Suci od sada moraju steći dojam i uvjerenje da poduzetnik može u predstečaj i uspješno riješiti taj postupak. Pitanje je hoće li suci u roku od osam dana uspjeti donijeti takvu odluku, kazala je Beata Glinska iz odvjetničkog ureda Glinska&Mišović.

Isto tako, Financijska agencija dobiva još jednu veliku zadaću. Radi predstečaj, stečaj s time da od sada po službenoj dužnosti „gura“ tvrtku u stečaj ako joj je račun u blokadi dulje od 120 dana. Fina će biti pristutna i kod prodaje razlučnog prava, odnosno imovine i nekretnina dužnika i provodit će elektroničke javne dražbe.

Vjerovnici će od sada imati samo jedan rok za prijavu tražbine, a ne dva kao do sada. To moraju napraviti u roku od 60 dana.

No, kako se čulo na predavanju u utorak, donesen je iznimno težak Zakon koji ima oko 450 članaka. Uz njega ide još šest pravilnika i uredbi, s time da se njih pet tek treba donijeti do 1. studenoga. a ovaj šesti mora donijeti Vlada. Suci i odvjetnici su upozorili kako  je sada nastala pravna rupa od mjesec dana tijekom kojih nitko neće znati što treba raditi.

Koliko su do sada predstečajne nagodbe i stečajevi bili uspješni, pokazuje podatak da od svih nagodbi koje su uspješno sklopljene, u 80 posto slučajeva nije napravljeno sve što je dogovoreno u planu, a o stečajevima da ne govorimo. Najpoznatije tvrtke koje su uspjele izaći iz toga su Tisak i Pevec.

Hrvatska udruga radničkih sindikata poručila je kako novi zakon neće otkloniti probleme zbog kojih je Hrvatska na dnu Europske statistike po trajanju stečajnih postupaka i postotku naplate vjerovnika.

- Kasno pokretanje stečaja, njihova dugotrajnost i slaba naplata vjerovnika zbog pomanjkanja imovine temeljni su problemi stečajnog prava u Republici Hrvatskoj. Ti problemi ne mogu se otkloniti bez dodatnog ekipiranja i edukacije, kako stečajnih odjela trgovačkih sudova, tako i stečajnih upravitelja, stoji u priopćenju. 

26. travanj 2024 07:14