Hrvatska
StoryEditor

Dobre vijesti iz Strasbourga, Hrvatska je bliže Schengenu

05. Travanj 2017.

Europski parlament izglasao je nacrt odluke o primjeni odredaba koje se odnose na Schengenski informacijski sustav (SIS), što je prvi korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj!

-Glasovanjem za ovo izvješće korak smo bliže Schengenu! Vjerujem da će Hrvatska uskoro postati dio zajedničkog Schengenskog prostora bez graničnih kontrola jer ispunjavamo preduvjete koji su za to potrebni“, rekao je zastupnik Tonino Picula iz Strasbourga.

Vijeće je postojeći nacrt proslijedilo Europskom parlamentu, a te se odredbe nakon savjetovanja s Parlamentom, primjenjuju kada se preko mehanizma schengenske evaluacije potvrdi da su u predmetnoj državi članici ispunjeni uvjeti za njihovu primjenu.

Naime, Vijeće je postojeći nacrt proslijedilo Europskom parlamentu, a te se odredbe nakon savjetovanja s Parlamentom, primjenjuju kada se preko mehanizma schengenske evaluacije potvrdi da su u predmetnoj državi članici ispunjeni uvjeti za njihovu primjenu.

-U skladu s tim u veljači 2016. provedena je schengenska evaluacija radi provjere razine zaštite podataka u Hrvatskoj. Nakon pozitivnog mišljenja Schengenskog odbora iz listopada 2016., Komisija je provedbenom odlukom donijela izvješće o evaluaciji u kojemu se potvrđuje zadovoljavajuća razina zaštite podataka u Hrvatskoj, naglasio je zastupnik Picula.

Za ulazak Hrvatske u Schengen ključna su 2 mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) za Schengen.

Jedno je mišljenje o regulaciji Europskog parlamenta i Vijeća o osnivanju, radu i korištenju Schengenskog informacijskog sustava u području graničnih provjera, a drugo je mišljenje Europskog parlamenta i Vijeća o korištenju Schengenskog informacijskog sustava za povratak državljana trećih zemalja koji imaju nezakonit boravak.

19. travanj 2024 21:45