Hrvatska
StoryEditor

Dobre vijesti za turizam stižu iz Njemačke

07. Ožujak 2013.

Na njemačkom turističkom tržištu Hrvatska je prepoznata kao sve atraktivnija turistička destinacija, prognoze su za ovu godinu dobre i mogu se ponoviti prošlogodišnji rezultati s tog tržišta, izjavio je danas u Berlinu na svjetskoj turističkoj burzi ITB ministar turizma Veljko Ostojić.

Tu procjenu Ostojić temelji na razgovorima koje je danas i jučer u Berlinu imao s brojnim njemačkim touroperatorima, predstavnicima auto kluba ADAC i udruge biciklista ADFC, predstavnicima turističkog sektora i njemačkim političarima.

U svim tim razgovorima potvrđen je odličan odnos Njemačke prema Hrvatskoj i njenom turizmu čiji dalji razvoj njemački partneri podržavaju, a sve je bolja i percepcija Hrvatske, istaknuo je Ostojić.

To je potvrdilo i ADAC-ovo istraživanje, gdje se se prvi put dogodilo da su Nijemci stavili Hrvatsku za ovu godinu među prvih pet destinacija u koje žele ići na dulji odmor i to prije nego u Francusku koja je na listi iza Hrvatske (šesta).

Od ispitanih oko četiri tisuće Nijemaca, njih oko 4,5 posto, najavilo je da će ići ove godine u Hrvatsku na odmor.

Ipak, ostala istraživanja pokazuju da će i ove godine ‘favorit‘ destinacije za njemačke turiste, uz samu Njemačku, biti opet Španjolska, Turska i Italija, za koje je buking u porastu, kao što je to i za Grčku i Tunis, dok je u padu za Egipat zbog novih nemira u toj zemlji.

Sveukupno, očekuje se da će više Nijemaca putovati po svijetu nego prošle godine, po GfK istraživanju prodaja aranžmana za ljeto porasla je za oko 10 posto, a slične postotke rasta iznose i touroperatori Rewe, FTI i Thomas Cook/Neckermann za Hrvatsku. Jedino TUI navodi da im je buking malo lošiji, ali s obzirom da oni dovode u Hrvatsku najviše Nijemaca i imaju velike planove za širenje avio putovanja, posebno u sjevernu Dalmaciju i Istru, i oni vjeruju u dobar rezultat ove godine.

Određeni optimizam za njemačko tržište na ITB-u su iskazali i predstavnici hrvatskih turističkih tvrtki-izlagača (Uniline, Plava laguna, Valamar, ALH, Lošinj hotels&villas i drugi), kao i nekoliko turističkih zajednica (Kvarnera, Zagreba, Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije).

Zanimljivost je da se među svim izlagačima iz Hrvatske jedino Turistička zajednica Kvarnera predstavila neobičnim i drugačijim programom organizirajući trodnevni kvarnerski doručak i marendu i to u originalnim salonima-vagonima povijesnog carskog vlaka ‘Majestic Imperator‘koji je postavljen na ITB-u.

Tom su prilikom predstavljene novosti u kvarnerskoj ponudi, posebno u gastronomiji s brendom Kvarner Gourmeet i Kvarner Food te u ponudi obiteljskog smještaja pod nazivom Kvarner Family.

07. svibanj 2024 16:00