Hrvatska
StoryEditor

Dobro razmisliti koga si podržao kao kandidata za istarskog župana

07. Siječanj 2013.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je sinoć da se, nakon što je SDP podržao kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana na idućim lokalnim izborima, još uvijek nije čuo s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, te da Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana.

- S njim se nisam čuo, a već sutra na sjednici Predsjedništva IDS-a zamolit ću svoje kolege da me do daljnjeg oslobode obveze prisustvovanja koalicijskim sastancima, jer se želim u cjelosti posvetiti europskim izborima u koje namjeravam krenuti u lipnju ove godine - istaknuo je Jakovčić gostujući sinoć u emisiji HTV-a Tema dana.

Dodao je kako ujedno želi pomoći IDS-ovom kandidatu za župana Valteru Flegu da pobjedi na izborima za župana. Time će, najavio je, pitanje Vlade i vladajuće Kukuriku koalicije te koordinacije u koaliciji prepustiti nekom drugom stranačkom kolegi. - Milanović i ja imat ćemo prilike razgovarati i biti zajedno. Ako baš nešto pođe po zlu, ja sam tu jer želim pomoći - naglasio Jakovšić. No, dodao je, mislim da je bolje da do lokalnih izbora pauziramo.

Smatra da bi nakon svega što je čuo i vidio, Milanović trebao ozbiljno razmisliti i razgovarati s Damirom Kajinom. - Kajin je taj koji govori kako je mafija na vlasti u Istri. Ta ista mafija sam ja, a upravo sam ja pomogao Milanoviću da postane premijer u ovoj zemlji. Nadam se da se neće ocijeniti da je mafija dovela na vlast Milanovića u Hrvatskoj - izjavio je Jakovčić, osvrnuvši se na Kajinovu izjavu u današnjoj emisiji HTV-a Nedjeljom u 2 kako Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija, i njome se neće upravljati kao mafijom.

Predsjednik IDS-a Jakovčić je dodao kako je upravo on, a ne Kajin, s Milanovićem prošao cijelu Hrvatsku, bodrio je građane da glasaju za Milanovića čineći to - rekao je - ‘iskreno i pošteno‘.

-Vjerujem da je to bilo dobro u tom trenutku, ali vjerujem da je to dobro još uvijek. Stoga Milanović treba dobro razmisliti koga je podržao kao kandidata za istarskog župana - kazao je Jakovčić. Najavio je kako ovih dana kreću pregovori s istarskim HNS-om, te da je priča ‘o nekoj sveistarskoj koaliciji protiv IDS-a prvog dana pala u vodu‘.

"Nažalost, SDP se raskolio do kraja; HSU je u sličnoj situaciji. Volio bi da HNS odluči i krene s nama u još jedan mandat jer je postojeća vladajuća koalicija dala stabilnost Istri, dok je ovo što nudi Kajin jedna vrsta velikog kaosa, a žitelji Istre nisu za to", ocijenio je Ivan Jakovčić.

Na pitanje gdje je puklo između njega i Kajina, Jakovčić je istaknuo kako u ovom trenutku Kajin želi napraviti jednu vrst utakmice s njim. Ponovio je da je imao namjeru povući se iz politike ali je ostao, kako je rekao, ‘zbog takvih uvreda i vrijeđanja građana Istre‘.

- Netko tko proziva 50 tisuća građana Istre koje je dalo meni povjerenje kao županu, i naziva ih podupiračima mafije, ne zaslužuje da ostane na političkoj sceni bez odgovora, i zato sam odlučlio ostati u politici - zaključio je Jakovčić. Dodao je kako sve ovo što Kajin govori dokazuje da u suštini nema argumenata. - U politici kada nemaš argumenta onda koristiš fraze i paralele koje nemaju nikakve veze s razumom. Na sreću građani to prepoznaju i takva politika ne može proći - poručio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

28. travanj 2024 06:52