Hrvatska
StoryEditor

Dodijeljene Liderove nagrade za gospodarske novinare

26. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Liderovu petu po redu nagradu ‘Hrvoje Mateljić‘ za najbolje gospodarske priloge u 2013., dobili su Matilda Bačelić iz Lidera, Vlatko Grgurić s HRT-a i Domagoj Mikić s Nove TV.

Matilda Bačelić u konkurenciji sedam kandidata iz pet redakcija i treća žena u nizu koja je odnijela nagradu u kategoriji najboljih radova objavljenih u tiskanim medijima prisjetila se kolege čije ime nagrada nosi:

- Ovo je profesionalno priznanje, ali i uspomena na Hrvoja - kazala je nadovezavši se na okrugli stol koji je prethodio samoj dodjeli, a na kojemu se raspravljalo o specijalizaciji novinara u suvremenom medijskom okruženju.

- Bez specijalizacije i stalne edukacije nemoguće je funkcionirati i, iako to sada zvuči utopistički s obzirom na vrijeme u kojemu radimo, nadam se da će budućnost biti drugačija - kazala je Bačelić.

Vlatko Grgurić s HRT-a, dobitnik u kategoriji najboljeg novinarskog rada emitiranog u elektroničkim medijima (emisija Plodovi zemlje) potvrdio je kako je specijalizacija u novinarstvu nužna.

- Pravi primjer za to su novinari koji nerijetko o temi znaju i više od samih ministara - kazao je Grgurić koji je nagradu dobio u konkurenciji sedam kandidata iz četiri redakcije za prilog o pomutnji koju je na hrvatske tržnice unijela fiskalizacija tjedan dana nakon ulaska u Europsku uniju.

A da je i rad mladih novinara pod povećalom struke potvrđuje i nagrada u kategoriji najboljeg novinarskog rada u gospodarstvu za novinare do 29 godina koju je dobio Domagoj Mikić s Nove TV, za seriju priloga o austrijskim štedno - kreditnim zadrugama.

- Nagrada je priznanje i poticaj za dalje - rekao je Mikić najavivši nove priče o 4000 hrvatskih građana, mahom penzionera kojima prijeti deložacija zbog kredita koji su im, unatoč niskim primanjima, odobravani i koje sada ne mogu vraćati.

Partner projekta Hrvoje Mateljić bio je Japan Tobacco Intrernational.

- Ova nagrada ujedno je i priznanje za profesiju koje simbolizira entuzijazam i predanost poslu, a samo takvi pojedinci mogu pridonijeti oporavku i razvoju gospodarstva - kazao je direktor Japan Tobacco Internationala za hrvatsko tržište Siniša Trbojević dodavši kako su pobjednički radovi rezultat rada za opće dobro, što čini bazu slobodnog društva.

Samoj dodjeli nagrada prethodila je živahna rasprava o nužnosti specijalizacije novinara.

Je li edukacija u kriznim vremenima moguća, mogu li si to izdavači priuštiti i ima li uopće potrebe za tim, pitanja su koja je sudionicama postavio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović i sam priznavši kako je u 40 godina karijere većinom učio kroz rad.

- Sektorski novinar preduvjet je za opstanak - istaknuo je direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić istaknuvši kako se novinari specijalisti od samih specijalista razlikuju po tome što su čitljivi, jer priču stavljaju u kontekst.

- Pisanje za medije je zanat - istaknuo je Klarić, a s njim se složio i predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža koji tvrdi da Hrvatskoj ne fali kvalitetnih novinara.

- Za dobar članak potrebna je opća kultura i predznanje - istaknuo je Miloloža, a o važnosti edukacije posvjedočila je Liderova ‘energetičarka‘ Jasmina Trstenjak, polaznica postdiplomskog studija Ekonomija energetskog sektora u Rijeci.

- Na predavanjima sam dobila nove informacije, shvatila pozadinu, došla do novih kontatakata - kazala je Trstenjak naglasivši kako se itekako isplati ulagati u specijalizaciju, iako to radni ritam ponekad i ne dozvoljava. Raspravu je zaokružio Darko Horvatić s HRT-a istaknuvši da bez specijalizacije nema ozbiljnog novinarstva.

- Pomalo je umjetno dijeliti novinare na one ‘opće prakse‘ i specijalizante budući da se novinar tijekom godina usmjerava prema vlasititim afinitetima i iz općeg prerasta u sektorskog - zaključio je Horvatić.

Lider je nagradu utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog mladog kolegu, Hrvoja Mateljića (1974. - 2008.). Njome se želi sačuvati uspomena na Hrvoja, ali i odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu. Na tome je ustrajao i Hrvoje koji je u 12 godina karijere pratio sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja te makroekonomije. Bio je jedan od najboljih i najtemeljitijih ekonomskih novinara, izrazito cijenjen i omiljen u novinarskoj zajednici.

19. travanj 2024 04:53