Hrvatska
StoryEditor

Dodijeljeno 18 milijuna kuna za obrazovanje za poduzetništvo i obrt

20. Srpanj 2015.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori uručena su 83 ugovora, vrijedna 17,9 milijuna kuna, u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt", a svi su projekti sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić kazao je kako se radi o prvorazrednom ulaganju jer će svaka kuna vrijediti deset puta više od njezine nominalne vrijednosti budući da će pomoći razvoju poduzetničkih kompetencija.

Na natječaj je pristiglo 467 projekata, a svi koji ovaj put nisu prošli mogu se prijaviti na novi natječaj koji će se održati do kraja godine.

- Moramo se početi prilagođavati tržištu rada, važno je da se završi školovanje, ali je još važnije što znaš raditi, koje su ti kompetencije, koje sposobnosti, a to se stječe radom i stalnim obrazovanjem. Nekada je 40 posto zaposlenih bilo u nekoj vrsti cjeloživotnog obrazovanja, a sada u tom sustavu imamo tek nešto više od tri posto. Ovo je impuls da se te stvari poprave, kazao je Mrsić.

Najavio je pregovore s Ministarstvom obrazovanja vezane uz skori dualni oblik obrazovanja gdje bi, tijekom trogodišnjeg školovanja, bilo više praktične, a manje teoretske nastave. Intencija je i da se praksa više provodi u tvrtkama odnosno poduzećima tako da mladi odmah, nakon završetka školovanja, budu spremni za tržište rada. Mrsić je kazao kako se u Hrvatskoj stalno otvaraju radna mjesta pa je nazaposlenost mladih od 15 do 30 godina pala ispod 30 posto. Od veljače ove godine, naveo je, bilježi se porast broja zaposlenih pa je sada 1,5 posto više zaposlenih nego u istom razdoblju lani.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da je poboljšanje poduzetničkih vještina jedan od strateških ciljeva strategije razvoja poduzetništva. Ponovio je kako mali i srednji poduzetnici izvlače Hrvatsku iz krize. Prema njegovim riječima u tom je sektoru tijekom njegova mandata 26.000 više zaposlenih, a mali i srednji poduzetnici imaju 20 posto veću profitabilnost. Maras je najavio i devet milijuna kuna namijenjenih stipendiranju učenika za deficitarna zanimanja pa će svaki učenik, koji se odluči za neko od tih zanimanja, dobivati 750 kuna mjesečno. 

Kako je rečeno na svečanom potpisivanju ugovora, navedeni projekti sufinancirani su sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Radi se o temeljnom strukturnom instrumentu Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva.

Neki od ciljeva natječaja su podizanje razine kvalitete stručnog obrazovanja i usavršavanja, usvajanje poduzetničkih kompetencija kao i poticanje poduzetničke kulture u društvu. Ovim se natječajem nastoji razviti i pozitivan odnos prema cjeloživotnom učenju u poduzetništvu radi rasta i razvoja poduzetništva te povećanja stope samozapošljavanja i zapošljavanja.

23. travanj 2024 21:41