Hrvatska
StoryEditor

Dogovor Končara i Vlade do kraja idućeg tjedna?

15. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Pred nama je donošenje nekoliko nepopularnih mjera kako bismo sačuvali hrvatski socijalni model, kazao je premijer Zoran Milanović otvarajući današnju sjednicu Vlade. I odmah pojasnio – brodogradnja će ostati u Hrvatskoj, gradit će se veliki brodovi, ali ne u ovom obujmu.

- Odluke koje moramo donijeti neće biti svima po volji, ali mi ih moramo prihvatiti u idućih nekoliko dana, najkasnije nekoliko mjeseci - kazao je Milanović i ponovio da je u Banskim dvorima Vlada lijevog centra, koja nema pravo kompromitirati socijalnu državu.Ta je Milanovića priča uslijedila nakon jutrošnjeg sastanka između prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i poduzetnika Danka Končara u Banskim dvorima. Končar je potom izjavio kako su oni svoju prvu ponudu, onu za kupnju Brodotrogira, podnijeli prije dvije godine. I ta, kao i kasnije ponude, bile su prihvaćene i ništa u njima nije mijenjano, kao što neće biti ni u ponudi za riječki 3. maj. Taj poduzetnik na komentare ministra financija Slavka Linića kako on, Končar, nije ozbiljan pregovarač, uzvraća da ništa neće mijenjati u ponudi. Danko Končar je, kako je kazao, za svoju ponudu dao korporativna, a ne bankarska jamstva.

Neslužbeno doznajemo da bi Končar i Vlada dogovor mogli postići do kraja idućeg tjedna. O ponudi potencijalnog kupca triju hrvatskih brodogradilišta odlučivat će se na Vladi, a na pitanje o iznosu koncesije za pomorsko dobro od jedan posto na dobit škverova, kazao je da su ga oni naslijedili iz ranijih ugovora, sklopljenih na 30 godina te da su po njemu neodrživi za brodogradilišta.- Danas ima poslova koliko hoćete, ali na svakom poslu, na svakom brodu ostvari se gubitak od, recimo, 30-tak posto. Tko će podnijeti takve gubitke, poglavito kada je glavni problem kako revitalizirati, rekonstruirati i potpuno srediti brodogradilišta, koja posluju s gubicima - kazao je Končar.Ministar financija Slavko Linić naglasio je kako bi Danko Končar i njegov konzorcij u završnici pregovora željeli promijeniti pravila i ‘zato su neodgovorni, a govoriti o jamstvima i za jamstva ponuditi Jadranska ulaganja, to ne želim komentirati.‘ Naglasio je kako restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta znači otkloniti neracionalnosti u poslovanju, a ne se pozivati na krizu svjetskog gospodarstva. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da su još 2006. naručene i plaćene studije o privatizaciji brodogradilišta, ali da otad ništa nije napravljeno. Vlada je, inače, donijela odluku da se i u 2012. godini HRT pretplata plaća na dosadašnjoj razini, odnosno 80 kuna.

26. travanj 2024 03:21