Hrvatska
StoryEditor

Dok-ing, Durant M-kvadrat i Bodren vinarija naši su skriveni šampioni

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska ima tri skrivena šampiona, otkrila je u svojoj knjizi koja uskoro izlazi Danica Purg, dekanica bledske poslovne škole.

Dok-ing, Durant M-kvadrat i Bodren vinarija prepoznati su kao skriveni šampioni, a sama autorica knjige i straživanja Danica Purg smatra da ih Hrvatska ima više. U knjizi koja će se na policama naći 30. studenog nalaze se skriveni šampioni iz 18 zemalja centralne i istočne europe. Skriveni šampioni su visoko inovativna, jedinstvena i specijalizirana mala i srednja poduzeća koja imaju liderski položaj u nišama na međunarodnom tržištu. 

- Oni su svjetlo na kraju tunela. Oni su skriveni od javnosti jer ne žele da ih se kopira, a i kroz inovacije cijelo vrijeme su zauzeti. Kada bi Vlade ovih zemalja znale za njih sigurno bi im pomogle da budu još uspješniji. To je jedan od modela za izlazak iz krize – smatra Purg.Po kriterijima Herman Simona prilagođenima za ovo područje skriveni šampioni moraju biti među prva tri na globalnoj razini u svojoj niši ili biti lider u Europi i regiji. Moraju imati zaradu manju od tri miljarde eura i moraju biti relativno nepoznati javnosti. U knjizi ima 16 primjera iz Slovenije, šest iz Albanije, a samo tri iz Hrvatske.

- To su i sami istraživači rekli da nije realna brojka za Hrvatsku već da ih sigurno ima više. Recimo sigurno je skriveni šampion Mate Rimac, a oni nije uvršten. Podaci koji se koriste su iz 2010. godine, te ćemo zbog toga uskoro napraviti novo istraživanje – rekla nam je Purg.Istaknula je prilikom predavanja da su skriveni šampioni ustvari zamašnjak gospodarstva jer svojom inovativnošću daju dodanu vrijednost. 

16. travanj 2024 20:20