Hrvatska
StoryEditor

Domaće utajivače poreza prvo treba naći u Hrvatskoj, pa tek onda tražiti podatke od drugih država

07. Lipanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Prije par tjedana su švicarske vlasti odlučile javno objavljivati imena potencijalnih međunarodnih utajivača poreza, a javnost je zaintrigirala mogućnost da se na tom popisu pronađu i neki hrvatski građani. O tome smo već pisali u našem prošlotjednom Fight clubu, a temu nam je dodatno približio i Dejan Gostimir, predavač na Zagrebačkoj Školi Ekonomije i Managementa (ZŠEM).

Objavljena imena mogućih utajivača poreza mogu se naći na stranicama National Gazette-a (švicarskog pandana Narodnim Novinama) i dolaze iz država poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Poljske, Češke, Rusije, Indije i SAD-a, s tim da su u slučaju američkih imena objavljeni samo inicijali. Hrvata na popisu nema, a Gostimir nam je objasnio i zašto.

- U navedenim objavama se ne nalaze imena hrvatskih državljana niti će se naći ubuduće, kako svari trenutno stoje. Razlog tome je taj što bi Hrvatska, odnosno Ministarstvo Financija, trebala poslati zahtjev Švicarskoj da objavi imena. Da bi Švicarska to mogla učiniti naši nadležni organi bi trebali imati otvorene istrage, odnosno porezne nadzore nad mogućim utajivačima poreza koji su eventualno mogli novac deponirati u švicarskim bankama – istaknuo je Gostimir, dodavši kako će se lista trenutno objavljenih imena s vremenom povećavati ali da se niti jedno domaće ime neće naći na njoj ako ne postoji komunikacija naših institucija sa Švicarskim poreznim organima.

- Objavljena lista neće pomoći Ministarstvu financija u ‘lovu‘ na domaće utajivače – poručuje Gostimir i naglašava kako bi se otkrivanje domaćih utajivača poreza prvenstveno trebalo odvijati unutar naših granica, odnosno da bi se mogući utajivači prvo trebali identificirati, a tek onda tražiti informacije o njihovim sredstvima na računima banaka u drugim državama.

- Dakle, utajom i izbjegavanjem plaćanja poreza bi se prvenstveno trebali pozabaviti mi sami. Odnosno, Ministarstvo financija i posebice Porezna uprava bi trebali djelovati na način da se pokuša u što većoj mjeri spriječiti izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca u Hrvatskoj – ističe Gostimir.

Naše nadležne institucije, sudeći po šturom odgovoru koji smo od njih dobili, izgleda nisu upoznate s takvim principom djelovanja. Dapače, oni čekaju da im švicarci jave koga treba procesuirati.

-Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara nema podatke iz Švicarske i ne provodi nikakve radnje za koje je ovlašten. U trenutku kada i ako navedeni podaci budu dostupni provodit će se aktivnosti u okviru zakonskih ovlasti – odgovorili su nam iz Ministarstva financija.

Gostimir, kao i još dio naših ekonomskih stručnjaka, smatra kako će eventualne domaće utajivače koji su svoja sredstva deponirali u Švicarskoj biti vrlo teško otkriti jer se ‘oprani‘ novac već odavno vratio u Hrvatsku kroz razne investicije. Također naglašava kako je vrlo izvjesno da je nakon afere sa Švicarskim ogrankom Londonske banke HSBC i otkrivanjem svjetski poznatih imena koja su svoje novce deponirala u navedenu banku bez plaćanja poreza, vrlo izvjesno da je sumnjivi kapital ‘pobjegao‘ na sigurnije destinacije.

- Mišljenja sam da je određeni broj mogućih utajivača poreza veliku većinu svojih sredstava već prebacio u neke druge porezne oaze i da će se taj tijek novca vrlo teško otkriti – zaključuje Gostimir.

19. travanj 2024 16:07