27. rujan 2012.

‘Donesite što prije zakon o osobnom bankrotu‘

Hrvatska udruga sindikata pozvala je Vladu i klubove zastupnika da, pored aktivnosti kojima se nastoji suzbiti teret nelikvidnosti i omogućiti poduzećima izlaz iz financijskih problema, ulože napor na pronalasku rješenja za sve veći broj građana kojima je kriza ugrozila egzistenciju.

Pozdravljajući činjenicu što je usvojenim izmjenama Ovršnog zakona olakšana naplata potraživanja utvrđenih ovršnim ispravama, pa time i obračunom plaće, u HUS-u ističu potrebu iznalaženja rješenja za situacije u kojima pojedinac zbog vlastite nelikvidnosti nije u stanju servisirati svoje novčane obveze. Za razliku od poduzeća, koje spas mogu naći u predstečajnoj nagodbi ili stečajnom postupku, takav je čovjek uskraćen za mogućnost saniranja svojih financija odgovarajućim pravnim instrumentom, navode iz HUS-a.

- Stoga Vas pozivamo, u ime ljudi koji Vas biraju i od kojih dobivate legitimitet za provođenje svojih politika, da čim prije donesete odavno najavljivani zakon o stečaju fizičkih osoba (o osobnom bankrotu) kako bi ova očita nepravda bila ispravljena - navodi se u pismu HUS-a upućenom Vladi i klubovima saborskih zastupnika.Ujedno apeliraju na preformulaciju čl. 39. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim se nadležnost u postupku predstečajne nagodbe u svim slučajevima ‘težim od‘ 10 milijuna kuna daje regionalnom centru FINA-e u Zagrebu, što u HUS-u smatraju pogubnim prilogom daljnjoj centralizaciji Hrvatske. U cilju jačanja drugih regionalnih centara, predlažu ukidanje ove iznimke, odnosno brisanje st. 3. čl. 39. Prijedloga zakona.