Hrvatska
StoryEditor

Dorothy Dalton: Nekad upravo žene stvaraju prepreku sebi ili drugim ženama

28. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Imaju li danas žene jednaku šansu da postignu uspjeh u biznisu kao i muškarci? Jesu su li pozicije u top menadžmentu predodređene za muškarce ili žene koje pokažu talent imaju svoje mjesto?

Iako živimo u modernom društvu u kojem ta pitanja ne bi trebalo postavljati, primjeri pokazuju suprotno. Udio žena u upravama vodećih svjetskih kompanija zapadne civilizacije izrazito je mali. Namjeru da se ovakvo stanje promijeni ima Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding koja želi progurati zakon koji sadrži pravilo prema kojem Uprave kompanija u EU moraju imati barem 40 posto ženskih članova do 2020.Kakva je situacija u Hrvatskoj i regiji te što o tome misli vodeće poslovne žene doznat će sudionici 2. susreta Žene u biznisu 2012., 6. prosinca u Hotelu Westin u Zagrebu. Glavno predavanje na temu `5 stvari koje svaka žena može učiniti da postigne uspješnu karijeru` održat će Dorothy Dalton, suosnivačica tvrtke 3Plus International iz Bruxellesa koja se bavi međunarodnim razvojem i dovođenjem žena na menadžerske pozicije u poznatim svjetskim kompanijama. Postavili smo joj nekoliko pitanja vezanih za ovu uvijek aktualnu temu.

Što mislite koje su trenutno najveće prepreke s kojima se suočavaju žene u biznisu?Postoje brojne prepreke. Koja je od njih veća ili teža za savladat razlikuje se od žene do žene ili pak ovise o geografskom položaju. Ukratko, na makro razini, većina korporativnih kultura je u razmimoilaženju sa pravcem u kojem se razvija društvo koje ih okružuje. Potrebno je dovesti u ravnotežu rastući broj visoko kvalificiranih žena koje ulaze na tržište rada i ekonomskih izazova prouzrokovanih starenjem populacije. Globalna populacija postaje sve starija, ali s trendom opadanja nataliteta. Žene se sve manje odlučuju imati djecu, a što će u konačnici dovesti do toga da će biti sve manje mladih ljudi da podupiru starije generacije. Napredne ekonomije trebaju žene koje rađaju i korporacije koje to podržavaju. Nije popularno pričati o tome, ali nekad upravo žene stvaraju prepreku sebi ili drugim ženama.

Mislite li da je uvođenje kvota za broj žena u upravama najbolje rješenje ?Po tom pitanju slažem se s Viviane Reding, to su dobre mjere iako bi radije da ne postoji potreba za njima. Naime, trenutno je godišnji rast broja žena u upravama nekih 0,6 posto, što je premalo. Međutim, kvote će biti uspješne jedino ako će žene na top pozicijama biti katalizatori promjena za žene na nižim pozicijama. A za to ne postoji garancija.

Koje su najvažnije vještine na kojima moraju radite žene koje želi biti uspješne?Da moraju biti profesionalno kompetentne ne treba niti naglašavati. Žene često moraju koristiti političke vještine u izgradnju i održavanje veza i poznanstava kako bi osnažile vlastitu poziciju. Te političke vještine uključuju pregovaranje i sposobnost da zastupaju same sebe i ‘istaknu‘ kvalitete kako bi bile uočene.

Više informacija o 2. susretu Žene u biznisu 2012. možete pogledati OVDJE

25. travanj 2024 23:08