Hrvatska
StoryEditor

Drava više neće biti granica, već će se preko njenih mostova slobodno kretati ljudi, robe i usluge

07. Srpanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Svrha ovog projekta je promoviranje jedinstvenog tržišta rada i njegove dostupnosti svim građanima EU – poručio je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić otvarajući Twinning Light projekt ‘Mehanizmi prekogranične suradnje u EURES-u.‘

Riječ je o partnerskom pothvatu  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Ministarstva gospodarstva Republike Mađarske koji za cilj ima jačanje prekogranične mobilnosti i slobodnog kretanja radne snage u Europi, a težak je 200 tisuća eura.

Mrsić je objasnio kako mehanizmi prekogranične suradnje u EURES-u omogućavaju slobodno kretanje radnika u Europi kroz pružanje potpore njima, ali i poslodavcima zainteresiranim za međunarodno zapošljavanje.

- Mi već imamo jako dobro suradnju s Mađarskom u našim sjevernim županijama, a ovaj projekt samo je logičan nastavak toga – istaknuo je Mrsić, a s njim se složio i veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj, Jozsef Zoltan Magyar.

Voditelj Predstavništva Europske komisije (EK) u RH, Branko Baričević, također je pohvalio odnose dvaju država i istaknuo tržište rada, odnosno zapošljavanje, kao glavnu preokupaciju EK pod vodstvom njenog relativno svježeg predsjednika Jean-Claude Junckera.

- Drava više neće biti granica, već samo rijeka preko čijih mostova će se slobodno kretati ljudi, robe i usluge – izjavio je Baričević, uz zaključak kako je prekogranična suradnja u sklopu EURES-a izuzetno korisna i za Hrvatsku i za Mađarsku.

01. svibanj 2024 14:54