Hrvatska

Drozdek: Banke su likvidne i žele pomoći, ali nisu jedino rješenje

Održan je prvi PBZ Business Club, inicijativa koja je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne samouprave, a ovoga je puta bio namijenjen predstavnicima Grada Zagreba, Zagrebačke županije i središnjeg dijela Hrvatske, dok će se nakon toga održati i u ostalim regijama.

Na otvaranju Cluba član Uprave PBZ-a, Darko Drozdek, osvrnuo se na aktualnu gospodarsku situaciju rekavši kako postoji kronični manjak investicija od strane poduzeća i države koji djeluje kao negativna spirala.
– Investicije bi bile zamašnjak rasta BDP-a. To je izuzetno važna i bitna tema. Banke su likvidne i žele pomoći, ali nisu jedino rješenje. Moramo više koristiti fondove Europske unije jer oni mogu pomoć u dijelovima gdje banke ne nalaze svoj interes. Naš cilj nije biti konzultant koji će sve ispunjavati već naučiti dovoljno sve zainteresirane, a da mi obavljamo ulogu savjetnika u dijelu kako premostiti početak financiranja projekta – istaknuo je Drozdek.

Susret s predstavnicima jedinica lokalne samouprave je informativno-edukativnog karaktera i organiziran je s ciljem detaljnog informiranja predstavnika jedinica lokalne samouprave o programima i svim mogućnostima potpore za lokalni i regionalni razvoj s posebnim naglaskom na EU fondove i kreditne linije Europske investicijske banke.
Prezentirani su uspješni projekti dobivanja sredstava iz EU fondova, te što predstavnike lokalne zajednice očekuje ulaskom u Europsku uniju. 

Također glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb predstavio je makroekonomsku analizu i prognozu za Hrvatsku i okruženje. Iako su podaci dosta negativni Škreb je našao prostor za optimizam.
– Nemojte suditi o hrvatskom gospodarstvu samo kroz ove statističke podatke jer kada pogledamo oko sebe situacija je bolja nego što se to prikazuje. Podaci ne čude iz dva razloga jer su u velikoj mjeri rezultat pogoršanja u okolini. Svaki izvoznik zna da su dosta narudžbi otkazani, a drugi razlog je odgađanje strukturnih reformi. Te odgode su došle do kraja i za mene je to odlična vijest. Jer sad smo prisiljeni napraviti te reforme – istaknuo je Škreb. Podržao je mjere Vlade i istaknuo je da su to koraci u dobrom smjeru koji će kratkoročno imati negativne rezultate, ali će u konačnici donijeti rast. 

Komentari