27. siječanj 2015.

Društvo ekonomista osudilo napad HUB-a na Lovrinovića i Jakovčevića

Znanstveno društvo ekonomista (ZDE) u utorak je osudilo napad Hrvatske udruge banaka (HUB) na profesore Ivana Lovrinovića i Dragu Jakovčevića te pozvalo HUB na javnu argumentaciju i pružanje dokaza koji podupiru vjerodostojne stručne argumente protiv stajališta tih profesora o problemu eskalacije tečaja švicarskog franka (CHF) i posljedice na dužnike s kreditima u CHF.

U priopćenju u povodu zahtjeva HUB-a dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta radi očitovanja o javnim istupima profesora Lovrinovića i Jakovčevića, iz ZDE-a ističu kako se u tom zahtjevu "radi o napadu na slobodu stručno znanstvenog promišljanja te pokušaja ograničavanja prava na drukčije (kritičko) motrište o jednom teškom društvenom problemu, ali i funkcioniranju, primjerice, financijskog sustava ove zemlje".

ZDE smatra kako se HUB tim istupom stavlja u funkciju glasnogovornika financijskog kapitala, dok se njihov management ne usuđuje izaći pred javnost i braniti svoju politiku.

"Usput, ta je politika bila i jest, po našem mišljenju, duboko štetna za gospodarstvo i društvo ove zemlje. Umjesto da su se zajedno s HNB-om stavili u djelotvornog činitelja prevladavanja recesije i opće gospodarsko socijalne krize, bankarski kapital prešao je Rubikon", navode iz ZDE-a, ponavljajući kako se sada drsko prijeti ne samo ekonomskoj struci, nego i ekonomskoj znanosti.

Iz ZDE-a skreću pozornost i na činjenicu da se, unatoč širokog javnog interesa i teških riječi koje padaju vezano za eskaliranje tečaja CHF valute, HUB nije udostojio da javnost upozna sa stvarnim činjenicama, "nego je odabrana metoda nasrtaja, ni manje niti više, na slobodu znanstvenog mišljenja".

"Želimo istaknuti da nije problem u javnoj debati između kolega s Ekonomskog fakulteta te HUB-a. U razvijenim društvima kakvima se smatramo, takva debata je itekako poželjna. Međutim, institucionalni pritisak na takav način svakako je nedemokratski instrument i pokušaj suzbijanja slobode govora uvaženih znanstvenika", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik ZDE-a Ivo Sever, a u kojem se još jednom poziva HUB na javnu argumentaciju i pružanje dokaza koji podupiru vjerodostojne stručne argumente protiv stajališta profesora Lovrinovića i Jakovčevića.

Iz ZDE-a pitaju i kako je bilo moguće i u čije je ime HNB tolerirao kredite u stranoj valuti te objašnjava kako su se banke kladile ili špekulirale s tečajem CHF-a.

U tom su društvu uvjerenja i da je ova posljednja "kriza" vezana za porast tečaja dokaz pogrešaka monetarne vlasti, jer trenutni problemi dužnika u zadnji plan postavljaju pravi problem, a to je razlog postojanja valutne klauzule.

"Naime, valutna klauzula je i teorijski pogrešan instrument osiguranja monetarno-financijske stabilnosti. Uspostavom valutne klauzule financijski rizik se s banaka prebacuje na državu, poduzetništvo i građane što je ne prihvatljivo u tržišnom gospodarstvu i to u odnosima niske i stabilne razine cijena, a s teorijskog je stajališta svakako suboptimalno. Naime, financijske institucije u srži svojeg djelovanja imaju upravljanje financijskim rizicima te bi trebale zaštititi i vjerovnike i dužnike od njihovog djelovanja. Umjesto toga, teret tečajnih rizika prebačen je na sustave koji nisu u stanju razmatrati eventualne posljedice niti na kratki, a kamoli na dugi rok", upozoravaju iz ZDE.