Hrvatska
StoryEditor

Država i lokalne zajednice plaćat će porez na neiskorištenu imovinu

19. Listopad 2012.

Na susretu turističkih djelatnika i predstavnika Vlade u sklopu Dana hrvatskog turizma, bilo je najavljeno nekoliko promjena koje bi na turističkom tržištu bile vidljive kroz godinu dana.

Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja iskoristio je priliku i ‘ekskluzivno‘ iznijeo ozbiljna razmišljanja ministra Slavka Linića, da država i lokalne zajednice počnu plaćati porez na neiskorištenu imovinu kojima loše raspolažu. A u turističkom sektoru državne imovine kojom se loše raspolagalo ima na pretek. Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli predložio je da Vlada počne plaćati porez i za napuštene vojne objekte, o kojima se već godinama govori da trebaju postati turistički.

- Imamo u Hrvatskoj zapuštene ruševine, no postoje jasne naznake kako oblikovati pakete ponude za investitore i prisiliti vlasnike da ih se privatizira - istaknuo je Grčić. Rekao je da se prije dva tjedna razgovarao s delegatima MMF-a koji su istaknuli da možda nije pametno da smanjujemo stopu PDV-a u sadašnjim financijskim okolnostima, no da je Vlada ostala ustrajna jer turizam smatra jednu od najpropulzivnijih grana. Kako je već najavljivano, od 1. siječnja 2013. PDV na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima obračunavat će se po diferenciranoj stopi od 10, umjesto 25 posto.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrtništva, koji turizam smatra ovogodišnjim prvakom gospodarstva, najavio je da sljedeće godine Vlada planira izdvojiti 2,7 milijuna eura za izradu projektne dokumentacije za sve projekte u turizmu. Što se tiče golf sadržaja, istaknuo je da će se u novom Zakonu o poticanju investicija voditi računa da se one investicije od posebnog interesa, oslobode prepreka. U svakom slučaju, golf tereni više neće imati status građevinskog zemljišta. S Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja rade se zajedničke Izmijene i dopune Zakona o gradnji, prema kojem će se ukinuti fiksno definiranje omjera smještaja u T1 i T2 turističkim zonama. Naime, turističke zone T1 i T2 se razlikuju po tome što u prvima mora biti hotelskog sadržaja 70 posto, a 30 posto u turističkim vilama. U T2 zonama je obratno - 70 posto su planirane vile, a 30 posto hotelski resort. Taj omjer bi po novom, trebale definirati lokalne zajednice. Zamjenica ministra graditeljstva Anka Mrak-Taritaš najavila je da će se uskoro poduzetnicima izdavati samo jedna dozvola kojom se stječu sva prava na gradnju, bez kompliciranog sustava izdavanja raznih rješenja, potvrda i dozvola, i to u 45 dana.

Sa Ministarstvom prometa usuglasile su se promijene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, prema kojima će se turističkim tvrtkama koje imaju smještajne jedinice u turističkim zonama davati tzv. prioritetne koncesije na pomorsko dobro. Ministar Veljko Ostojić najavio je po prvi puta program preobrazbe privatnih apartmana u male obiteljske hotele, koji je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, a sljedeći tjedan bi se trebao definirati navodno atraktivni kreditni program HBOR-a.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je podatak da je na hrvatskim državnim i autocestama ove godine pao promet za dva do tri posto, što znači da je više turista putovalo zrakoplovom. Croatia Airlines, naime, preveze jednu trećinu svih turista koji dolaze u RH. Prisutne je zanimalo, kad već ministarstva podržavaju turizam, ima li šanse da se cijene prijevoza trajekta malo iskorigiraju, da i hrvatski građani mogu putovati Hrvatskom, međutim čini se da Hajdaš Dončič ne vidi Jadroliniju kao preskupog prijevoznika jer smo, kako kaže, po cijenama na razini ostalih Mediteranskih zemalja.

No, zato bi, prema njegovoj ideji, kada damo autoceste u koncesiju i oslobodi nam se 60-ak lipa od goriva, jednim dijelom tih sredstava mogli još subvencionirati Jadroliniju, bez obzira na 230 milijuna kuna redovnih godišnjih subvencija. Dodao je i da bi dionica autoceste do Dubrovnika mogla biti puštena u idućih 10 mjeseci. Ministar Veljko Ostojić najavio je privatizaciju 13 trgovačkih društava u državnom vlasništvu u idućih godinu dana, s time da će svaka tvrtka društvo po mjeri imati skrojen model privatizacije.

19. travanj 2024 15:21