Hrvatska
StoryEditor

Država i ove godine s 40 tisuća kuna sufinancira gradnju bazena privatnim iznajmljivačima

06. Srpanj 2016.

Ministarstvo turizma i ove godine nastavlja bespovratno sufinancirati projekte koji povećavaju konkurentnost turizma te je odabralo 515 takvih projekata kojima ukupno dodjeljuje 24,7 milijuna kuna, od čega oko 7 milijuna ide privatnim iznajmljivačima za 176 bazena, većinom na Jadranu, objavili su iz Ministarstva.

Bespovratno sufinanciranje projekata za povećanje konkurentnosti turizma Ministarstvo zadnjih godina provodi u sklopu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, odnosno kroz nekoliko različitih mjera potpora i putem javnog poziva, namijenjenog subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge te fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

"Ciljevi ovog programa usklađeni su s akcijskim planovima Strategije razvoja turizma RH do 2020. vezanih za razvoj ponude inovativnih i kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone u destinacijama, povećanje prosječne potrošnje po danu boravka, povećanje razine zaposlenosti i samozapošljavanja, te umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini", objasnio je ministar turizma Anton Kliman.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od mjera A, B, C i D, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja, pri čemu je mjera C nova i odnosi se na sigurnost turista kroz sufinanciranje javno dostupnih defibrilatora (medicinski uređaji za spašavanje i oživljavanje) u ugostiteljskim objektima, kojih će Ministarstvo ove godine sufinancirati ukupno 18, sa 400 tisuća kuna.

Za mjeru D koja se odnosi na projekte prepoznatljivosti ove godine nisu odobrena sredstva, zbog, kako stoji u odluci Ministarstva, neispunjavanja uvjeta u pristiglim prijavama.

Kroz mjeru B pomažu se projekti posebnih oblika turizma, poput ruralnog i planinskog, kroz aktiviranje planinarskih domova, uređenje i turističku prenamjenu napuštenih škola, obnovu i prenamjenu industrijske i kulturne baštine, kao i cikloturizam, adrenalinski turizam te tematski parkovi, mali i ploveći hoteli, obnova i uređenje izletničkih drvenih brodova tradicijske izgradnje i kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa.

Ukupno je u sklopu mjere B ove godine sufinancirano 115 projekta, s iznosima između 20 tisuća i 80 tisuća kuna, dok je najviše odobrenih projekata, ukupno 383, ove godine u sklopu mjere A i njene četiri ‘potkategorije‘, među kojima je i ona za bazene privatnim iznajmljivačima.

Osim njih, u sklopu te mjere (A) podupiru se i projekti hotela, kampova, seljačkih domaćinstva i objekata u domaćinstvu vezanih za povećanje kvalitete i dostizanja više kategorije, razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnja novog kampa ili kamp odmorišta te obnova/proširenje i uređenje postojećih, kao i obnova i uređenje hostela, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom te kvalitete postojećih seljačkih gospodarstava, izletišta, kušaonica i vinotočja.

Do sada ukupno sufinancirano 616 bazena

Ovogodišnjim sufinanciranjem bazena kod privatnih iznajmljivača, Ministarstvo je od 2013., od kada provodi taj program, sufinanciralo ukupno 616 bazena. U 2013. ih je bilo 49, a u 2014. već znatno više, 169 za privatne iznajmljivače te još 27 bazena kroz druge mjere za d.o.o.-e i obrte, dok je 2015. sufinancirano 165 bazena za privatne iznajmljivače te 30 za obrte i trgovačka društva.

Kao i ove godine, i prošlih su potpore za bazene iznosile 40 tisuća kuna po bazenu.

"Pomoć za bazene u skladu je s programom Hrvatska 365 čiji je cilj produljenje sezone. Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duže nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima", naglasio je ministar Kliman.

19. travanj 2024 20:01