Hrvatska
StoryEditor

Država povećala prihod od kazni za 62 posto zbog popusta na prometne prekršaje

17. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Vozači su u šest mjeseci ove godine platili 198,4 milijuna kuna kazni zbog prekršaja u prometu, dok je u istom razdoblju lani država ubrala oko 122,2 milijuna kuna.

Ti prihodi čine 60 posto svih prihoda od kazni, piše Novi list.

Naplata kazni u prvom je polugodištu naprosto je procvjetala, i to zahvaljujući kaznama za prometne prekršaje. U prvih je šest mjeseci ove godine država, pokazuje izvješće o izvršenju proračuna, ubrala 326,226 milijuna kuna kazni i ostalih upravnih mjera, što je čak 30 posto više nego lani. I dok se bilježi pad prihoda od naplaćenih kazni za carinske, porezne prekršaje i devizne prekršaje, pa čak i naplata novčanih kazni u kaznenom postupku, država je za čak 62,33 posto povećala prihod od naplate kazni za prekršaje u prometu.

Lani su vozači u prvih šest mjeseci platili 122,217 milijuna kuna kazni zbog prekršaja u prometu, dok je u istom razdoblju ove godine država ubrala 198,4 milijuna kuna. Tako su prihodi od kazni za prometne prekršaje u prvih pola godine činili čak 60 posto svih prihoda od novčanih kazni što ih država naplaćuje, dok je lani taj udio bio oko 45 posto. Stoga se odluka Ministarstva pravosuđa da predloži izmjene zakona po kojima se onima koji na licu mjesta plate kazne, ‘oprosti‘ polovicu propisanog iznosa, a da oni koji je plate u zakonskom roku određenom odlukom o kazni plate tek 75 posto tog iznosa, očito pokazala kao pun pogodak 

27. travanj 2024 05:45