Hrvatska
StoryEditor

Država preuzima Vjesnikov neboder

07. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Oko Vjesnika se opet kuha. Što oko brenda ugasloga dnevnog lista, odnosno njegovog portala, što oko nebodera Vjesnika, koji se u zemljišnim knjigama i dalje vodi kao društveno vlasništvo na koje pravo korištenja ima tvrtka Vjesnik, koja god se tvrtka krila iza tog imena.

Uzbunu je prvo izazvala vijest da će Ministarstvo kulture domenu vjesnik.hr darovati Savezu antifašističkih boraca Hrvatske. Ipak, stvari neće ići glatko jer domenom vjesnik.hr koristi se Vjesnik d. d., odnosno tiskara Vjesnik.

Na drugoj strani vodi se bitka za imovinu nekadašnjeg Vjesnika. Neslužbeno doznajemo da će država preuzeti neboder, u koji će se smjestiti Fina. Pitali smo o tome Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), na čijem je čelu Mladen Pejnović, iz kojeg su nam potvrdili da je RH temeljem Ugovora o kupoprodaji nekretnina stekla izvanknjižno pravo vlasništva na 38 posto dijelova nekretnine u Slavonskoj aveniji 4, i to u postupku sklapanja predstečajne nagodbe tvrtke Vjesnik d. d.

Naime, Ministarstvo financija sa 76 milijuna kuna i DUDDI s 19 milijuna kuna najveći su vjerovnici Vjesnika d. d., koji je prošao predstečajnu nagodbu. DUUDI je u međuvremenu od Ministarstva financija preuzeo na upravljanje sedam etaža u Vjesnikovu neboderu (razizemlje, prvi, sedmi, osmi, deveti, deseti i petnaesti kat). Preuzeo je i razizemlje, Press centar te drugi kat press-centra u arealu Vjesnika, u kojem su do preseljenja u Buzin bili smješteni Večernji list te list Vjesnik. DUUDI-ju su pripala i parkirališna mjesta u kompleksu Vjesnik veličine 3000 četvornih metara.

No to nije sve. U DUUDI-ju kažu da će ostale prostore u tom arealu preuzimati ‘po odlukama i rješenjima nadležnih institucija‘. Skloni su tome da se u Vjesnik postupno smjeste tijela državne uprave i agencija, što znači i Fine.

25. travanj 2024 18:09