Hrvatska
StoryEditor

Država raspolaže s 32 milijuna eura za zapošljavanje mladih

25. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Mlađi ste od 30 godina i nezaposleni. Država upravo za vas ima osigurano 32 milijuna eura kojim bi trebala potaknuti zapošljavanje

Mladima do 30 godina od trenutka kada se nađu kao nezaposleni država u roku od 4 mjeseca mora dati priliku za zapošljavanje, piše dnevnik.hr.

- Mora ponuditi zaposlenje, naukovanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje ako procijenimo da obrazovanje koje taj mladi čovjek ima ne daje šansu da se zaposli u Hrvatskoj‘, objasnio je ministar Mirando Mrsić.

A za to je potreban poticaj samim poslodavcima. Tako, pojašnjava ministar, ukoliko zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme onda je oslobođen doprinosa bruto 2 na plaću kroz 5 godina. To je mjera usmjerena poslodavcu, ali i mladima. Omogućava da mladi čovjek zasnuje obitelj, da krene u rješavanje svog stambenog pitanja.

Za ove mjere na raspolaganju je 32 milijuna eura iz europskih sredstava. U Zavodu za zapošljavanje kažu - raste zapošljivost mladih.

‘Prošle godine je preko 250 tisuća ljudi zaposleno od čega je 107 tisuća mladih. Od toga je 89 tisuća mladih zaposleno bez korištenja mjera‘, rekla nam je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Jer na kraju, ne zapošljavaju mjere - one su poticaj. Zapošljava gospodarstvo. A sve dok traje kriza, nezaposlenost mladih ostat će jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

20. travanj 2024 02:39