Hrvatska
StoryEditor

Država se odriče dijela naknade za koncesiju na poljoprivredno zemljište

16. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Sastanak ministra poljoprivrede Tihomir Jakovine s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matom Brlošićem bio je uspješan zaključak je sudionika. Iako je izostao konkretan dogovor, napredak je, kažu, postignut.

Predstavnici HPK bili su zabrinuti zbog najava o eventualnom smanjenju poticaja za sljedeću godinu, no nakon sastanka dobili su obećanja da će poticaji ostati na razini ovogodišnjih 2,7 milijarde kuna. Istaknuli su da će sljedeće godine poticaje početi isplaćivati u siječnju. Također, zaostatak za poticaje od prošle godine bit će isplaćen u sljedećih tri do četiri tjedna. Što se tiče aktualne situacije i problema suše novaca za odštetu nema u proračunu.

- Dogovorili smo s ministrom financija Slavkom Linićem da će se država odreći svog dijela naknade za koncesiju nad poljoprivrednim zemljištem. Apeliramo na lokalnu samoupravu da i ona učini isto i na taj način uštedi oko 150 milijuna kuna poljoprivrednicima koji se nalaze u teškoj situaciji. Također pomoći ćemo oko reprograma kredita koje poljoprivrednici imaju u HBOR-u i komercijalnim bankama – rekao je Jakovina.Iz Komore su zadovoljni s dogovorenim, te se nadaju da će probleme rješavati na budućim radnim sastancima koji su dogovoreni na mjesečnoj bazi. - Nadamo se da će ovi sastanci biti redovni i da ćemo rješavati probleme koje u poljoprivredi ima jako puno. Rješavat ćemo ih kako dolaze, a pred nama je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Uključeni smo u donošenje novog zakona i nadamo se da će biti donesen u korist obiteljskih gospodarstava – istaknuo je Brlošić.

Ministar se osvrnuo na najave o smanjenju PDV-a na hranu kao jednoj od mogućnosti za ublaživanje rasta cijene hrane. - Trenutno radimo simulacije i procjene, a to nije odluka koja će se donijeti preko noći. Moramo vidjeti koje su posljedice toga i onda ćemo nakon svega uputiti to u proceduru – poručio je svima Jakovina. Ministar je istaknuo da je trenutno zadovoljan povlačenjem novca iz EU fondova, te da će dio iskoristiti i za mogućnost unapređivanja navodnjavanja. Najavio je i sastanak s osiguravateljnim kućama da se seljacima omogući osiguranje od poplava i suša.

24. travanj 2024 23:26