Hrvatska
StoryEditor

Država sufinancira do 40 posto vrijednosti za kupnju električnih i hibridnih vozila

12. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je u Jastrebarskom najavio novi javni poziv za poticanje kupnje električnih i hibridnih vozila.

Tako će od 23. rujna građani i tvrtke moći ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje.

- Osigurali smo ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke, poručio je Zmajlović.

- Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000 kuna za hibridna vozila. Također, od ove godine se sufinancira kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Osim sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila potiče se i čistiji javni transport te se provode projekti eko vožnje. Među projektima energetske učinkovitosti u prometu je i sufinanciranje nabave javnih električnih bicikala u gradovima i općinama.

Tako je Grad Jastrebarsko nabavio je 15 električnih bicikala koje će moći koristiti stanovnici i posjetitelji. Vrijednost projekta je 225.000 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ga je sufinancirao sa 90.000 kuna. Osim nabave nabavu električnih bicikala, u Jastrebarskom se provode i energetske obnove obiteljskih kuća, izgrađen je niskoenergetski vrtić „Radost“, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište te je u tijeku je uređenje Perivoja dvorca Erodoy. Ukupna vrijednost ovih projekata je 16,3 milijuna kuna, a Fond ih je sufinancirao sa 4,5 milijuna kuna. K tome, početkom studenog će u gradsku tvrtku Vode Jastrebarsko d.o.o. stići 5 električnih vozila ukupne vrijednosti oko milijun kuna, sufinanciranih od strane Fonda.

Na javnom pozivu u 2014. godini je sa 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno 3 puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53. Zbog velikog interesa građana i tvrtki, što pokazuje i podatak da su sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu potrošena u manje od dva mjeseca, odlučeno je da se ova uspješna akcija ponovi.

28. travanj 2024 19:04