Hrvatska
StoryEditor

Država ulazi u Dioki s 38 posto, za HPB traži domaćeg investitora

19. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, kod državnih investicija nisu problem novci jer njih ima. Iako se najavljivalo kako će u ovoj godini biti pokrenute državne investicije za Plomin i Omblu, one na red stižu tek krajem 2013.

- Već treći mjesec odgađamo naplatu kredita za ulaganje u alternativne izvore energije jer HEP ne preuzima struju - naglasio je Linić na današnjem panelu VERN-a ‘Državne financije i poduzetnici kao saveznici‘. Oni koji imaju struju ne mogu je distribuirati jer HEP nema primarnu prijenosnu mrežu.

Treba raditi na promjenama u energetskom sektoru kojeg je zahvatio zastoj, a najveći problem kod državnih investicija su kadrovske promjene koje će se vidjeti tek krajem ove godine, napomenuo je Linić. Za sljedeću godinu najavljuje ulaganje u dugoročne projekte obnovu hidroelektrana, termoelektrana te možda i elektrana na plin koje će trajati nekoliko godina.- Tu nam treba svježi kapital jer je HEP nesposoban i gubitaš te trebamo domaće i strane partnere - napominje Linić.Ne planira se prodavanje hidroelektrana jer Hrvatska treba nova ulaganja i projekte. Linić smatra kako je do pada u prvom tromjesječju došlo jer nijedna hidroelektrana nije radila zbog nedostatka vode, a taj problem su mogli rješiti hrvatski građevinari. Osvrnuo se i na nuklearne centrale za koje je rekao kako zagovornici uvoza strane tehnologije žele uvesti u Hrvatsku, ali i kako imamo dovoljno prirodnih resursa s kojima se možemo osigurati i na kojima mogu raditi domaći ljudi.

Linić je najavio i skorašnji ulazak države u vlasništvo Diokija s 38 posto.- Ulazimo u posrnulo poduzeće koje je nekad ostvarivalo veliki izvoz, ali Vladin je problem što ne možemo ući sa svježim kapitalom - rekao je Linić.Najavljeno je i raspisivanje natječaja na sutrašnjoj sjednici vlade za konzultanta privatizacije Hrvatske poštanske banke. Linić kaže kako HPB ne želi prodati strancima već domaćem investitoru, ali ne i zadržati u vlasništvu države. Vlada je svjesna da hrvatska javnost to neće dobro prihvatiti te da će je neki ‘mislioci‘ optužiti da prodaje obiteljsko srebro. Nije istina da prodajemo obiteljsko srebro, već tražimo partnera koji će omogućiti rast i razvoj HPB-a, ističe ministar financija.Ulaganja želi usmjeriti u HBOR te prema brodogradnji, poduzetnicima, pa čak i potencijalno proizvodnji vlakova. Osvrnuo se i na porez na imovinu te je napomenuo kako iako postoji veliki otpor prema tom porezu, ne odustaje se od tog plana. 

Unatoč opiranju poslovnih banaka, Linić očekuje da će jeftiniji krediti, s kamatnom stopom od oko 3 posto, uskoro pokrenuti veću gospodarsku aktivnost. Prvih 500 milijuna kuna od ukupno osam milijardi kuna, koji trebaju zajednički osigurati HBOR i poslovne banke, izlicitirano je prije nekoliko dana. Novca ima koliko hoćete, nije problem u kapitalu, nego u riziku i prevelikim osiguranjima, tvrdi Linić.

26. travanj 2024 08:52