10. siječanj 2013.

‘Državne potpore izjednačiti sa plaćama kada je riječ o ovrhama‘

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) izrazili su danas nezadovoljstvo jer su pravilnikom donesenim krajem prošle godine potpore u poljoprivredi postale predmet ovrhe, čime je još više obiteljskih gospodarstava došlo u bezizlaznu situaciju.

Komora se slaže da obveze treba plaćati, no tražit će od resornih ministarstava da se status državnih potpora izjednači sa plaćama u zakonu o ovrhama, tako da, kao i kod plaća, ovrha može biti izvršena samo na dio potpora, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić.

Napominje i kako u razgovorima sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom financija Slavkom Linićem nisu uspjeli dogovoriti da se s isplatom potpora za 2012. krene krajem prošle godine, no obećano im je da će potpore krenuti u siječnju i očekuju da se to ispuni.- Očekujemo da će isplata potpora krenuti ovaj mjesec i da se isplati odjednom u stopostotnom iznosu, što bi malo popravilo financijsko stanje na selu - napominje Brlošić.

Ponovo je upozorio da 6.500 gospodarstva nije dobilo potpore (riječ je o onima koji imaju dug prema poreznoj upravi) i očekuje da se ta situacija riješi. Kazao je i kako su svake godine sve količine plavog dizela koje su bile na kartici sa 1. siječnja svedene na nulu i u prvim danima godine su dostavljene nove količine, no do sada to još nije učinjeno i HPK očekuje da se to što prije riješi.

Ponovio je i kako nisu zadovoljni što još ništa nije napravljeno po pitanju raspolaganja poljoprivrednim zemljištem iako se najavljivalo još prije godinu dana kako će zakon o poljoprivrednom zemljištu biti donesen, no to nije učinjeno.Očekujemo hitno donošenje tog zakona i nadamo se da će u njemu obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) imati svoj status jer o njemu će ovisiti hoće li opstati ili ne, kazao je Brlošić.

Predsjednik Odbora za udruge HPK Stjepan Kunovec kazao je kako je ovaj košmar u poljoprivredi rezultat toga što niti jedna vlada do sada još nije krenula u izradu strategije razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Što se plavog dizela tiče kazao je kako su nadležnim institucijama uputili zahtjev kojim bi se reguliralo korištenje plavog dizela u poljoprivrednoj proizvodnji, umjesto plavog dizela i to na način da se plaća 50 posto vrijednosti pune cijene eurodizela.

Predstavnici HPK su kazali i kako nisu zadovoljni zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata jer su troškovi legalizacije previsoki. Pitaju se što su institucije radile 40 godina kada su dozvoljavale takvu gradnju te ističu kako odgovornost trebaju preuzeti i oni koji su dozvoli takvu gradnju, a ne samo krajnji korisnici. Stoga apeliraju na Ministrstvo graditeljstva da zakon izmjeni i doradi kako bi se što više objekata legaliziralo.