Hrvatska
StoryEditor

Državni vrh u Vukovaru i Škabrnji

18. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Među više od 50.000 sudionika Kolone sjećanja, kojom su se Vukovarci s ponosom i tugom prisjetili tragedije i okupacije grada prije 21 godinu, bio je i cijeli državni vrh.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je i da je državni vrh, ali i svi hodočasnici, u Vukovar došao sjetiti se nevinih žrtava i stradanja, ali i obećati djeci da se nikad ništa slično neće ponoviti.- Vukovar je visoka škola hrvatske povijesti, ali i hrvatske budućnosti i tolerancije. Unatoč svim stradanjima koja su građani Vukovara prošli, valja nam gledati u budućnost - rekao je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora. Za premijera Zorana Milanovića u Vukovaru se miješaju osjećaji tuge i sreće. - Presuda generalima je konačna i neke stvari sada smo konačno zatvorili. Još ostaje da se riješi pitanje nestalih u Vukovaru. Za njihove obitelji rat još nije završio. Obaveza je države da na tome ustraje i dobije te podatke jer oni sigurno negdje postoje - poručio je Milanović.Najveći je pozdrav dobio general Mladen Markač koji je rekao kako je došao u Vukovar kako bi se, zajedno s drugima u molitvi i miru, prisjetio svih žrtava Vukovara i Domovinskog rata.

Ministar branitelja Predrag Matić podsjetio je kako je, simbolično, ‘prije dva dana konačno zaključen Domovinski rat‘.- Ostaju problemi koje moramo i nadalje rješavati, kao što su procesuiranje ratnih zločina, potraga za nestalima, daljnja skrb o najtežim ratnim vojnim invalidima i djeci koja su ostala bez roditelja - rekao je Matić te dodao da nije zadovoljan dinamikom potrage za nestalima.Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić novinarima je rekla kako je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine drugačije od dosadašnjih upravo zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu. Na pitanje novinara što očekuje nakon reakcija kojima je izraženo nezadovoljstvo iz Srbije zbog oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, rekla je kako ne očekuje ništa posebno.Policija je potvrdila kako je u Koloni sjećanja ulicama Vukovara više od 50.000 ljudi što je najveći broj hodočasnika otkako se obilježava sjećanje na stradanje i progon Vukovaraca. Diljem zemlje zapaljene su svijeće u spomen na vukovarsku tragediju.

Također, danas je polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i okupljanjem izaslanstava u Škabrnji počelo obilježavanje godišnjice stradanja toga ravnokotarskog mjesta. Nakon polaganja vijenaca ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je da smo na primjeru generala Gotovine i Markača vidjeli da je pravda spora, ali dostižna te kako se nada da će zločinci i nalogodavci zločina u Škabrnji biti osuđeni. Na središnjoj komemorativnoj svečanosti na Trgu Franje Tuđmana u Škabrnji, ministar obrane je podsjetivši na zločin u tom mjestu 18. studenoga 1991.Kotromanović je rekao je da je današnji dan tužan dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti.- Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio hrvatski Alamo i to poštujemo i cijenimo - rekao je ministar Kotromanović. Nakon mise sudionici sjećanja na škabrnjske žrtve srpske agresije iz 1991. u koloni sjećanja otišli su na mjesno groblje, gdje su položili vijence.

26. travanj 2024 17:20