Hrvatska
StoryEditor

Državnim službenicima stiže regres

25. Srpanj 2012.

Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi danas su u četvrtom krugu pregovora postigli načelni dogovor o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika i namještenika, a potpis ugovora očekuje se 2. kolovoza.

Postignut je načelni dogovor o novom KU za državne službenike, koji će vrijediti sljedeće četiri godine, te o tekstu dodatka koji će regulirati iznimke u ovoj i idućoj godini. Dogovoreno je da to razmotre nadležna tijela sindikata i očekujemo da se potpis KU i dodatka obavi 2. kolovoza, s primjenom od kolovoza ove godine, izjavio je nakon današnjeg kruga pregovora potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Kao najvažniju izmjenu ističe sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz. Dogovorene su, kako je rečeno, odredbe koje će za četverogodišnje razdoblje regulirati pravo na naknadu za prijevoz, kako u organiziranom javnom prijevozu, tako i u korištenju osobnog prijevoza, na način koji onemogućava zlouporabu toga prava. Vlada ocjenjuje da se primjenom novog kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće za državne i javne službenike od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi KU i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu, kazao je Mimica.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ističe kako je sporazum postignut u dobroj vjeri, s kompetentnim pregovaračima s obje strane. Nada se da će se u takvom dobrom ozračju nastaviti i pregovori sa sindikatima javnih službi, kao i sindikatima javnih poduzeća, jer je, kako je rekao, potrebno omogućiti da proračun bude održiv, da se plaće isplaćuju i da se sačuvaju radna mjesta. Želimo da kolektivni ugovor važi za sve, da svi imaju jednake uvjete gdje je država većinski vlasnik, kazao je. Vlada će isplatiti sve ono što treba po zakonu isplatiti tako da isplata regresa kreće 30. srpnja, najavio je Mrsić. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako očekuje da će KU biti potpisan 2. kolovoza, nakon što prijedloge razmotre članovi sindikata.

Možda svi članovi neće biti zadovoljni s postignutim, no ocjenjujući situaciju u zemlji, a i dio sindikata javnih službi potpisao je takav KU, odlučili smo se za potpisivanje. Dobro je što će vrijediti četiri godine, odrekli smo se nekih prava, ali ne trajno nego privremeno i želja nam je da se KU poštuje i u potpunosti provodi, rekao je.Vlada i sindikati državnih službi u ranijim su pregovorima oko novog kolektivnog ugovora dogovorili da će aneksom KU biti regulirana privremena neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, neisplata regresa iduće godine, a aneksom će se regulirati i pravo na jubilarnu nagradu dogovoreno za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža, ali uz osnovicu koja bi bila upola niža, umjesto 1.800 kuna bila bi 900 kuna. Odgovarajući na pitanja vezano za četiri sindikata javnih službi koja kažu da ne prihvaćaju arbitražu oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora, Mrsić je rekao kako do petka, 27. srpnja, očekuju pismeno očitavanje sindikata na službeno dopis da se pismeno očituju žele li sudjelovati u arbitraži ili ne. Nakon što dobijemo pismeno mišljenje sindikata Vlada će odlučiti o daljnjim koracima, a jedna od varijanti je otkazivanje TKU-a, kazao je Mrsić.

24. travanj 2024 16:50