21. ožujak 2016.

Dubrovnik dobio "pametnu" ulicu

lider.media
lider.media

Dubrovnik postaje T-City, prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar Hrvatskog Telekoma. Ugovorom o suradnji HT-a i Grada Dubrovnika, HT je kao tehnološki lider dao podršku kandidaturi Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji ima "pametnu ulicu/smart street", koja s nizom inovativnih tehnoloških rješenja pridonosi kvaliteti gradske i turističke infrastrukture, rečeno je u ponedjeljak na otvaranju te ulice, projekta iza kojeg stoje Hrvatski telekom, Grad Dubrovnik i partneri.

"Pametna ulica" u Dubrovniku, u ulici Obala Stjepana Radića (u luci Gruž), otvorena je u sklopu HT-ovog pilot projekta "Dubrovnik Pametni grad/Smart City", ukupno vrijednog više od 1,5 milijuna kuna, a koji je uvod u slične projekte u još nekim gradovima u Hrvatskoj.  HT je tu ulicu ‘izveo‘ u suradnji s brojnim IT partnerima na čelu s tvrtkom Cisco i njezinom digitalnom platformom, koja je i tehnološki temelj tog projekta, a sva rješenja povezana su s postojećim gradskim sustavima.

U ulici se nalaze multifunkcionalna senzorska javna rasvjeta te različite tehnologije (optički linkovi, 4G i wi-8 mreže), kojima je moguć besplatan bežični pristup internetu (wifi) velike brzine (50 Mbit/s). Tu je i novo prometno rješenje s kamerama za ‘detekciju‘ prekršaja, kao i, prva takve vrste u Hrvatskoj, inovativna parkirna tehnologija koja automatski prepoznaje vozila i bezkontaktno vrši naplatu parkiranja te putem smartphone aplikacije informira vozače o stanju zauzeća parkinga.

Prije otvaranja te ulice, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković potpisali su ugovor o suradnji u projektu kandidature Dubrovnika za titulu Europske prijestolnice kulture 2020., čemu pridonosi i HT-ov projekt Smart City. Time je ujedno Dubrovnik postao prvi inovativni, testni i referentni Smart City centar HT-a (T-City), što ga, po riječima Tomaškovića, označava i gradom budućnosti, nadograđenoj na njegovoj bogatoj kulturno-povijesnoj prošlosti i uspješnoj turističkoj sadašnjosti.

- U Dubrovnik ćemo s ponosom domaćim i stranim partnerima predstavljati tehnološke inovacije i rješenja koja povezana mijenjaju i unapređuju kvalitetu života građana i turista, naglasio je Tomašković.

Gradonačelnik Vlahušić poručio je da će pametna ulica pridonijeti rješavanju problema poput gužvi u gradu i traženja parking mjesta te podići kvalitetu života, uz energetske i financijske uštede za Grad. - U suradnji s HT-om u projektu Dubrovnik Smart City pametna rješenja proširit ćemo na cijeli Dubrovnik, kazao je Vlahušić.

Naime, riječ je o pilot projektu HT-a koji će biti dovršen do rujna ove godine, a Tomašković kaže kako će o gradu ovisiti koliko se dalje žele širiti na cijelo područje grada. Grad, kako je rekao Vlahušić, zanima da cijelo njegovo područje, ili bar uži centar, bude opremljen novim tehnologijama, bežičnim pristupom internetu te raznim senzorima za parking, jer je to jedan od najvećih problema u Dubrovniku.

Stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja Deutsche Telekoma (DT) Ralf Nejedl naglasio je da DT radi na nekoliko smart projekata u Europi u sklopu njihove integrirane paneuropske mreže, dok je direktor prodaje Cisco-a za EMEAR regiju Markus Wissmann istaknuo važnost digitalizacije i upravljanja podacima te inovacija za bolje upravljanje gradovima.

Osim Cisca, partneri HT-a u tom projektu su i tvrtke Combis, Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense, Elektroteam i drugi.