Hrvatska
StoryEditor

Dubrovnik dobiva galaktičku šansu za turistički iskorak

12. Ožujak 2016.

Sva sreća da bivši ministar Maras svojedobno u SAD-u nije ugovarao snimanje ‘Zvjezdanih ratova’ u Hrvatskoj. Lani je, naime, obznanio da je u Los Angelesu lobirao za nastavak snimanja serijala ‘Igre prijestolja’ u Dubrovniku, pa je HBO stoga odustao od Dubrovnika kao Kraljeva Grudobrana (King’s Landing).

Srećom za Hrvatsku, u interregnumu, tj. međuvlašću, dogovoreno je da Dubrovnik dobije ‘ulogu’ u novom, osmom nastavku ‘Zvjezdanih ratova’. Pa, ako smo, bar za neko vrijeme, ostali bez snimanja najgledanije televizijske serije, dobili smo najgledaniju filmsku franšizu.

Prethodni nastavak, naime, donio je najveću zaradu svih vremena na sjevernoameričkom kontinentu, a ta ga titula vjerojatno očekuje i na globalnoj razini nakon svjetske distribucije. Tjedan dana snimanja, koje je počelo ove srijede, trebalo bi nam donijeti 38 milijuna kuna. Oko pet milijuna zelembaća po danu nije loše, ali izravna filmska zarada samo je kap u moru mogućnosti za hrvatski turizam.

Prije 25 godina bio sam na upečatljivim tuniskim lokacijama ‘Zvjezdanih ratova’. A najpoznatiji uzor filmsko-turističke zarade su serijali ‘Gospodar prstenova’ i ‘Hobit’. Lokacije na Novom Zelandu postale su turistička atrakcija, zabilježen je porast turističkih dolazaka od enormnih 52 posto, što donosi dodatnih 200 milijuna dolara na godinu! Sad globalna medijska industrija otkriva Dubrovnik, ali tu neprocjenjivu reklamnu kampanju treba pretvoriti i u pravu zaradu. Ovo bi morala biti prilika da hrvatski biser napokon postane nešto više od usputne kruzerske destinacije, na kojoj brodovi staju samo zato da bi turisti prošetali Stradunom i zidinama.

Kamo sreće da mogu i prenoćiti (pa i večerati i otići na noćni provod) u najljepšem gradu, ako već ne u Međuzemlju, a onda bar u galaksiji. May the Force be with you, Vlahušiću i Dubrovniče!

16. travanj 2024 09:00