Hrvatska
StoryEditor

Dubrovnik i Župa mogu postati središte proizvodnje električne energije

25. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska elektroprivreda i međunarodni konzultanti iz tvrtki WSP i Black&Veatch danas održavaju javno predstavljanje Plana upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla i ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, javljaju iz HEP-a u priopćenju za javnost.

Predstavljanje je započelo jutros prezentacijom dužnosnicima i predstavnicima Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko-neretvanske. Član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić ukratko je predstavio glavne razloge izgradnje HE Ombla te koristi projekta, a biolog Matthew Cleggje u ime izrađivača studije zaključio je da provedbom svih mjera ublažavanja HE Ombla neće imati negativnog utjecaja na šišmiše.- Predviđene su mjere ublažavanja kojima će se ukupna špiljska staništa povećati za kopnenu i vodenu faunu. Predviđen je detaljni monitoring i program upravljanja lokacijom koji zajedno s mjerama ublažavanja pruža značajnu sigurnost opstanka špiljske faune na lokalitetu - istaknuo je.

Nakon predstavljanja projekta, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić je napomenuo da će Grad Dubrovnik podržati izgradnju HE Ombla ukoliko studije pokažu da je projekt prihvatljiv sa stajališta zaštite okoliša:- Ovim projektom Grad Dubrovnik i područje Župe Dubrovačke mogu postati jedno od najvećih središta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj kojima se omogućuje smanjenje emisija CO2 - izjavio je, upozorivši da Dubrovnik ima problem s pitkom vodom, a ovaj projekt može pomoći da se osigura stalna opskrba pitkom vodom.

16. svibanj 2024 18:53