Hrvatska
StoryEditor

Dubrovnik okuplja najpoznatije svjetske inovatore i eksperte u području pametnih gradova

21. Ožujak 2016.

U svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i hackathon s ciljem promocije “Smart City” koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog “Smart City” projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i.

Dubrovnik je još od davnih vremena bio grad mudrih ljudi, otvorenog uma i slobodnog duha, od onih koji su vodili jednostavne i mirne živote, pa sve do poznatih ličnosti i gradskih službenika. Status grada diplomacije, znanosti, humanizma, kulture i umjetnosti su samo neke od titula koje je Dubrovnik zaslužio kroz svoju dugu povijest, a za to su zaslužni upravo građani koje nije bilo strah probati nešto novo, misliti drugačije i pomicati granice koje je postavljao tadašnje društvo i dopuštala tehnologija.

Kao i svaki drugi grad u svijetu i Dubrovnik pred sobom ima specifične izazove, ali krajem 2014. god., sljedeći inicijativu gradonačelnika Andra Vlahušića, Dubrovnik je odlučno krenuo u smjeru pronalaženja rješenja za najteže problem koje muče sve građane i posjetitelje. Vjerujemo da ljudi žele raditi zajedno kada osjete da na neki način mogu pomoći zajednici, kada vide da je njihov rad bitan i da ih zbog toga cijene.

U svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i hackathon s ciljem promocije “Smart City” koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima. Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog “Smart City” projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i. Nedugo nakon prvih rezultata uslijedile su i nagrade zbog čega se Dubrovnik sada može pohvaliti titulom najinovativnijeg pametnog grada, u konkurenciji od 60 gradova natjecatelja. Rješenja su bazirana na open source tehnologiji i mladim ljudima koji su osnovali svoje startup-e, te uložili sve svoje slobodno vrijeme da bi izradili proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim.

Jačanje lokalne zajednice putem uključivanja u gradske projekte je bio ključan korak koje je pokrenuo lavinu pozitivnih promjena i izmijenio način na koji gledamo i shvaćamo ulogu grada. Ovom metodom je prvi put zaista dana prilika najboljima i najpametnijima da ostanu u svom gradu i nastave razvijati svoje talente i startup tvrtke.

Poučeni prošlogodišnjim uspjehom, DURA, u partnerstvu s CityOS timom i ove godine nastavlja s istom praksom organizacijom “Smart City Startups Conference 2016”, na kojem će okupiti najpoznatije svjetske inovatore i eksperte u području pametnih gradova koji će svoje dugogodišnje iskustvo, znanje i ideje prenijeti našim mladima, otkrivajući najnoviju tehnologiju koja omogućuje rješavanje velikih izazova koje ima svaki grad. Ovaj događaj će trajati pet dana a organiziran je od više dijelova - konferencija, radionice i hackathon. Kao i prošle godine, cilj je prenijeti znanje, te motivirati programere i druge građane da pokušaju izraditi svoje rješenja koristeći najnoviju dostupnu tehnologiju. Ulaz je besplatan za natjecatelje i posjetitelje. Krajem natjecanja već će se nazirati nove aplikacije razvijene od mladih inženjera, a najboljima će biti dana prilika da svoju ideju dovrše i pilotiraju u Dubrovniku. Osim 48-satnog natjecanja i nagrada teme ovogodišnje konferencije će pokrivati novosti iz startup i Smart City svijeta, uz zabavne radionice za sve uzraste – Razvoj iOS aplikacija za IoT, brzi tečaj UX-a, automatizacija bespilotnih letjelica, hidroponički uzgoj bilja, robotika i IoT (Arduino) elektronika.

CityOS Smart City Startups Event započinje s konferencijom o pametnim gradovima gdje ćemo imati priliku slušati vrhunske stručnjake, saznati kakva su njihova iskustva i razgovarati o najnovijoj tehnologiji, najboljim praksama i uspješnim implementacijama pametnih gradova u svijetu. Govornici su također mladi ljudi, osnivači startupa i pokretači svijeta IoT-a i tehnologije pametnih gradova. Nakon konferencije, sljedeći dan će biti posvećen nizu radionica na kojima će svi zainteresirani imati priliku kroz praktične primjere naučiti sve od osnova programiranja do izrade prve funkcionalne aplikacije. Radionice će pokrivati zadnju dostupnu i buduću tehnologiju od autonomnih bespilotnih letjelica i hidroponike do robotike i izrade IoT uređaja. Cijeli događaj završava s 48-satnim hackathon-om na kojem će inženjeri, programeri, stvaratelji, arhitekti, dizajneri i svi ostali moći primijeniti prikupljeno znanje i zajednički izraditi najbolja rješenja za svoj grad koristeći IoT tehnologiju.

Kao rezultat hackathona možemo očekivati mnoštvo funkcionalnih aplikacija i uređaja, a najbolja rješenja biti će nagrađena. Svi timovi će moći nastaviti razvoj svoje ideje u sklopu Smart City Dubrovnik CityOS laboratorija, koji se nalazi u zgradi DURA-e, nakon čega će se otvoriti i mogućnost testiranja proizvoda u Dubrovniku. U trajanju hackathona za sve natjecatelje je osiguran pristup IoT opremi, računalima za razvoj mobilnih aplikacija, pomoć mentora, hrana i piće i sve ostalo što bi mogli trebati.

Izrazito smo ponosni na rezultate prošlogodišnjeg hackathona – osnivanje dva nova startup-a i pokretanje 4 projekta za grad – turistička aplikacija uz korištenje iBeacon tehnologije, aplikacija za traženje i plaćanje slobodnog parkinga, automatski sustav navodnjavanja baziran na senzorima za detekciju vlage u zemlji i solarne klupe s mogućnošću punjenja manjih električnih uređaja poput mobitela i tableta.

15. travanj 2024 02:00