Hrvatska
StoryEditor

Dugoročni održivi razvoj nije u javnim nego u privatnim investicijama

01. Kolovoz 2013.

Ako postoji ijedno ministarstvo u kojemu je barem jednako vruće kao u onom financijskom, onda je to Ministarstvo gospodarstva. Zakoni, dokapitalizacije, privatizacije, bitka za energetsko pozicioniranje, a kako stvari stoje, i bitka unutar koalicije za jače razumijevanje potreba realnog sektora, odnosno bitka za model razvoja temeljenog na privatnom kapitalu, na kojemu inzistira HNS, trenutačni su vrući dnevni red.

No o ovom potonjem ministar Ivan Vrdoljak nije želio trošiti previše vremena inzistirajući, međutim, da privatni kapital i privatne investicije nemaju alternative.

• Postoji li ‘razilaženje’ između SDP-a i HNS-a u vezi s koncepcijom ekonomskog razvoja?

- Postoji, što je prirodno i logično jer smo različite stranke. No, ponovit ću, naš prioritetni zadatak i stajalište jest da stvorimo uvjete kako bismo privukli investitore i privatni kapital koji će osigurati dugoročni, održivi i brži razvoj Hrvatske.

• Mnogi vam ekonomisti zamjeraju što nikako ne povezujete dvije riječi: strateški i izvoz. Zašto?

- Zato što najprije želimo povećati konkurentnost industrije, a to znači odlučiti se koje su to strateške grane koje donose najveću dodanu vrijednost. Kada sve definiramo, tada ćemo u tim sektorima poticati inovacije, tehnološki razvoj, konkurentnost. Kada se to dogodi, kada na taj način postanemo konkurentni, tada ni izvoz nije problem.

• S druge strane, analiza Doing business pokazuje da nam konkurentnost pada na birokraciji, golemom javnom sektoru i posljedično golemim ulaznim troškovima u realnom sektoru.

- Intenzivno radimo na podizanju konkurentnosti, kako na smanjenju i pojednostavljenju birokracije, smanjenju troškova gospodarstvu (parafiskalnih nameta), tako i na informiranju svih važnih globalnih analitičkih kuća koje procjenjuju uvjete poslovanja u Hrvatskoj. Optimističan sam što se tiče nove liste ocjene konkurentnosti prema analizi Doing business Svjetske banke, a posebno jer smo od ukupno deset indikatora prijavili veće reforme u njih pet, i to: pokretanje poslovanja, uknjižba vlasništva, ishođenje građevinske dozvole, prekogranično trgovanje i rješavanje insolventnosti. Priznati su nam veliki pomaci u tri područja: pokretanje poslovanja, prekogranično trgovanje i rješavanje insolventnosti, a u dva su područja poslana dodatna pojašnjenja i statistički dokazi za reforme. Želimo poslati poruku da smo zemlja koja želi i poštuje ulagače te im omogućava sve potrebne uvjete za ulaganja, ali tu poruku nakon 20 godina nije lako poslati. Na nama je da to dokažemo ukupnom gospodarskom politikom. To nije posao koji daje rezultate u roku od nekoliko mjeseci. Nemamo sustave koji mogu apsorbirati sve mjere niti imamo mjere koje mogu biti efikasne u nekoliko mjeseci, no važno je promijeniti smjer. Dugoročni održivi razvoj nije u javnim nego u privatnim investicijama. Samo one donose novu vrijednost, konkurentnost i razvoj.

>>> Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Lidera

25. travanj 2024 12:54