Hrvatska
StoryEditor

Dužnicima u CHF-u prijete 10 posto veće rate

11. Prosinac 2015.

Fiksirani tečaj švicarskog franka u odnosu na kunu prestaje 27. siječnja iduće godine. Prema odlukama Vlade i izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, fiksirani tečaj vrijedi godinu dana.

A Zakon o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju je stupio na snagu prvoga dana od objave u Narodnim novinama, dakle 27. siječnja. Zašto je to važno? Naime, klijenti Raiffeisen banke, kako stoji u priopćenju te banke, dobit će nove izračune konverzije svojih kredita u francima.

- S obzirom na različita tumačenja zakona, na pritužbe klijenata upućenih RBA i orijentaciju na dugoročne odnose s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će napraviti nove izračune konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF u kredite s valutnom klauzulom u EUR. Obavijest klijentima o novom izračunu konverzije poslana je klijentima  11. prosinca 2015. godine – stoji u priopćenju.  U novim izračunima konverzije, RBA će primijeniti niže kamatne stope – kamatne stope koje se primjenjuju za one klijente koji usmjeravaju svoja redovna primanja na račun u RBA (primarni klijenti), te će priznavati usklađenja kamatnih stopa koja su se provodila za kredite primarnim klijentima tijekom razdoblja otplate kredita, odnosno od datuma isplate kredita do 30. rujna 2015. godine.

- RBA će nove izračune konverzije, zajedno s aneksima ugovora, klijentima poslati preporučenom poštom na prijavljene kućne adrese u prvoj polovici siječnja 2016. godine. Sukladno članku 19.e ZID ZPK klijenti – potrošači imaju na raspolaganju 30 dana za prihvaćanje novog izračuna konverzije, a rok počinje teći od dana primitka preporučene poste. Sve troškove novog izračuna konverzije snosi RBA – zaključuje se u priopćenju.

Dakle, klijentima koji dobiju nove izračune konverzije i anekse ugovora, primjerice 10. siječnja, i odluče iskoristiti zakonski rok od 30 dana za prihvaćanje novog izračuna, što je dakle do 8. veljače, a dospijeće kredita im je nakon 27. siječnja, rata bi im mogla porasti za 10 posto. Naime, trenutni tržišni tečaj franka u odnosu na kunu je 7,04 kune. Koliki će biti u siječnju, nemoguće je prognozirati. Stoga smo u obzir uzeli sadašnje stanje. Tako oni klijenti koji imaju ratu 500 franaka, trenutno plaćaju 3.195 kuna, a kada uzmemo u obzir tržišno stanje tečaja, rata je 3.520 kuna, dakle 325 kuna veća.

Stoga, dužnici u francima vrlo vjerojatno će morati požuriti s konverzijom u siječnju kako ih ne bi „ulovio“ tržišni tečaj. Tko zna, možda za nešto više od mjesec dana, tečaj bude niži nego sada s obzirom na to da je sada tečaj franka izrazito precijenjen. Naime, Švicarska narodna banka (SNB) u četvrtak je zadržala svoje negativne ključne kamatne stope i ponovila kako je, iako je franak u posljednjih mjeseci nešto oslabio, i dalje je precijenjen te kako će i dalje biti aktivni na deviznom tržištu i ublažavati pritiske na njihovu valutu. 

20. svibanj 2024 09:49