Hrvatska
StoryEditor

‘Dužnosnici HZMO-a nagrađeni za smanjenje plaća svojim radnicima‘

03. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Vezano uz prijedlog Vlade o povećanju koeficijenata za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO i HZZO, oglasili su se i iz Radničkog sindikata HZMO-a.

-Prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO, a koje opravdavaju povećanjem opsega posla u svezi predstojećeg preustroja HZMO i ‘velike reforme‘ mirovinskog sustava, kao i antikorupcijskom mjerom, smatramo apsurdnim te pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite na vlasti- stoji u priopćenju.

Napominju kako su prije mjesec dana vođeni pregovori o kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u kojima je u pregovaračkog odboru poslodavca sudjelovao i ravnatelj HZMO. Dva manjinska sindikata HZMO prihvatila su prijedlog poslodavca i potpisala kolektivni ugovor kojim je radnicima HZMO smanjena plaća od 2 – 10 % ovisno o godinama staža. Što više staža, manja plaće. Dva većinska sindikata odbila su potpisati kolektivni ugovor, te su u prosincu organizirali prosvjede diljem Hrvatske, pojašnjavaju sindikalci.

Povećanje plaće dužnosnicima HZMO, kap je koja je prelila čašu, smatraju u sindikatu.

 -Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotna je i nemoralna, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena Izjava da se radi o antikorupcijskoj mjeri uvreda je za sve radnike HZMO koji svoj posao odrađuju pošteno i za to su nagrađeni smanjenjem plaće. Činjenica je da je sadašnji ravnatelj bio ravnatelj Zavoda i u vremenu od 2001-2004 godine kada su radnicima Zavoda također smanjene plaće od 20-53% te je isti zbog izgubljenih sudskih tužbi oštetio proračun za više od 13 milijuna kuna. I za to je nagrađen-kažu sindikalci te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića ‘budući se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka.‘

02. svibanj 2024 18:59