Hrvatska
StoryEditor

Dvadeset kilometara brze ceste oko Vrbovca još zatvoreno

28. Siječanj 2016.

U HC-u tvrde da zbog sigurnosti prometa ne smiju omogućiti uporabu barem jednog traka ceste, što bi znatno skratilo putovanje između Zagreba i Virovitice, Bjelovara, Križevaca te Koprivnice

Još od sredine prošle godine ne može se upotrebljavati 20-ak kilometara brze ceste na pravcu koji povezuje Zagreb s Viroviticom, Bjelovarom, Križevcima i Koprivnicom. Tada su Hrvatske ceste na zahtjev Hrvatskih autocesta zatvorile promet na izlazu brze ceste u Cugovcu, što je sav promet preusmjerilo na cestu kroz Vrbovec, gdje se stvaraju prometni čepovi. Novi izlaz/ulaz na brzu cestu dva kilometra dalje kod Gradeca još nije stavljen u funkciju i zbog toga se ne može upotrebljavati već sagrađenih 20-ak kilometara brze ceste.

Poduzetnici s kojima smo razgovarali smatraju da bi se u ovoj fazi dovršetka brze ceste prema Križevcima moglo omogućiti korištenje bar jednim trakom za ulaz i izlaz u Cugovcu, uz ograničenje brzine, što bi znatno skratilo putovanje, a rasteretio bi se i promet u Vrbovcu.

Iz Hrvatskih cesta, kojima je na čelu Jurica Krleža, odgovaraju pak da se takva rješenja izbjegavaju zbog sigurnosti prometa pa ‘nije moguće ni dobiti uporabnu dozvolu za takav režim prometa‘, no isto tako dodaju da će takvu mogućnost razmotriti dobiju li za to sve potrebne suglasnosti nakon dovršetka radova opremanja (odbojna i žičana ograda i rasvjeta) na čvoru Gradec.

Vozači će se, na njihovu žalost, morati strpjeti do proljeća jer, kako kažu u Hrvatskim cestama, novi izlaz na čvoru Gradec planira se pustiti u promet nakon dobivanja uporabnih dozvola za kompletnu dionicu do Križevaca. Naravno, ako se bude imalo sreće. Naime, ti su radovi trebali već biti završeni, no u HC-u kažu da su se otegnuli zbog usklađivanja dokumentacije (izmjena profila iz autoceste u brzu cestu) i tempa više izvođača s HŽ-om (prijelaz pruge Gradec – Sv. Ivan Žabno) i s HC-om. Vjerojatno je jedan od najvažnijih razloga taj što je mnogo izvođača u različitim fazama predstečajne nagodbe.

U HC-u kažu da će se osim toga u travnju ili svibnju u promet pustiti cesta do Križevaca (na prometnom traku prema Koprivnici), a ujesen do Farkaševca (na prometnom traku prema Bjelovaru i Virovitici).Kako kaže jedan poduzetnik, zbog tih kašnjenja znatno su veći troškovi i vremena i novca poduzeća od onih iz ostalih dijelova Hrvatske, zbog čega su i nekonkurentniji, zato  apeliraju da se radovi ubrzaju ili nađe privremeno rješenje.

19. travanj 2024 18:20